onsdag 16 september 2009

76. "Fem plantor"

Efter lite efterforskning hittade jag de ”fem plantorna” – de fem områden som MODO Hockey ungdomsorganisation har bestämt sig för att fokusera på. ”Driva på kassen”, ”Ugly goals”, ”framgång = smärta”, ”give and go” och det man kallar ”G-SPÅD” är de fem områdena.

Som jag kan se det är detta en helomvändning när det gäller att utbilda barn och ungdomar. De fem områdena ligger förmodligen helt rätt i tiden och är något som jag stöder. Förmodligen älskar alla vi hockeynördar ljudet av översteg av nyvässat stål i mot en nyspolad is. Men lika mycket som vi älskar detta ljud har vi saknat ljudet av modiga, oömma och riviga spelare som går direkt på mål eller det dova ljudet av en väl avvägd tackling.

Det finns dock en punkt som kan komma att vara kontroversiell. Det är den punkt som heter ”smärta = framgång”. Där kommer man kanske att behöva dela upp barn och ungdomar i två grupper. Man kan tänka sig att en och annan förälder inte riktigt sympatiserar med att smärta är detsamma som framgång för en 9-10-åring.

Personligen hade jag gärna bytt bort den punkten mot en punkt som kallas ”tacklingar”, åtminstone när det gäller barn under tolv år. Det finns lite, eller ingen forskning som visar att smärta ger framgång för en 10-åring.

Här är de fem platorna:

1. Driva på kassen
Vi ska ha som målsättning att våra MODO spelare ska bli bättre på att driva på mål. Skjuta, gå på returer, bryta in på mål istället för att hamna i hörnet eller bakom målet. Vi ska spela ett rakt, effektivt och snabbt anfallsspel. Lära spelarna vikten av att skapa ytor åt andra, inte bara åka när ”JAG” har möjlighet att lyckas.

2. Ugly goals
Vi ska ha som målsättning att våra MODO spelare ska bli bättre på spelet framför och runt bägge målen. Ex. skymma, styra, ta returer, täcka skott, ta bort spelare, ligga i skottlinjen mm.

3. Framgång = smärta
Vi ska ha som målsättning att våra MODO spelare ska bli bättre på närkampsspelet. Vi ska bli bättre på att täcka puck, vinna puck & vinna 50-50 situationer. Vi ska bli bättre på att ta emot och ge tacklingar. Alltid ge 100% i allt!

4. Give and go
Vi ska ha som målsättning att våra spelare ska bli bättre på passningsspelet. Både när det gäller kvalitet på passningar/mottagningar och på ”give and go” situationer.

5. G-SPÅD
Vi ska ha som målsättning att våra MODO spelare ska vara de bäst utbildade spelarna när det gäller Grundtekniken. (Skjuta- Passa-Åka-Dribbla). För målvakterna är det grunderna i tekniken som gäller.
.
(Sen har det också smugit sig in fyra stavfel i det dokument MODO skickat ut. Hjälp klubben med stavningen och hitta de fyra stavfelen. Kommentera gärna nedan :)

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns fler än fyra fel (-:

men bra att modo gör de här förändringarna