tisdag 8 september 2009

73. Ingen ny forward

Modo Hockeys nya ordförande Sven Kågevall berättar i Örnsköldsviks Allehanda idag att det inte blir någon ny spelare innan seriestarten om 16 dagar. Är detta något dåligt?

Tittar man på truppen Modo förfogar över idag hittar vi tio forwards över 20 år plus Thomas Enström, Tim Weber samt tryout-spelande Magnus Häggström. Det är en väldigt tunn trupp, speciellt eftersom Tuokko kommer att missa de första matcherna på säsongen.

Samtidigt har laget gjort det mycket väl såhär långt på försäsongen och det kommer att bli intressant och även helt rätt att ge de unga spelare som fått chansen på försäsongen en chans även i början av seriespelet. Missförstå mig inte, det kommer med största sannolikhet att behövas värva minst en spelare till, men det kan löna sig med lite is i magen:

Det kan komma riktig spetskompetens som inte får plats i NHL och inte är sugen på AHL (t.ex Darren Haydar). Det ger unga spelare chansen att ta en plats i laget och bevisa att de hör hemma på högsta nivån.

Med is i magen kan man se vad som fattas – en målskytt kanske inte behövs ifall Thomas Enström fortsätter ta stora kliv framåt i utvecklingen och gör massvis av mål. I så fall kanske det behövs en annan spelartyp.

Vad är mina tankar inför säsongen? Jag är som vanligt positivt inställd, men mycket kommer så klart att hänga på antalet skador och på vilka spelare.

Om vi jämför med förra säsongen så ser målvaktssidan än så länge mycket bättre ut. Borta är kaoset med en målvakt som inte vill vara kvar och borta är stormålvakten som senast spelade i Slovenien. Både Roman Malek och Niklas Svedberg har imponerat stort på försäsongen och kan förhoppningsvis ge stabilitet till laget.

På backsidan har Victor Hedman lämnat för Tampa Bay Lightning men samtidigt har Hannu Pikkarainen, Tomas Mojzis och Daniel Sondell anlänt och Modo har äntligen en backbesättning där mer än två spelare kan leverera snabba förstapass och det kommer att vara en viktig del i spelet. Det är inga storstjärnor men väl en uppgradering från förra året. Mycket hänger dock på om trion Timander, Hållberg och Jonsson får vara fria från skador större delen av säsongen.

På forwardssidan har den ständigt (i Modo-dressen) underpresterande Fredrik Warg lämnat, tillsammans med Patrick Yetman och Jeff Ulmer, som de noterbara tappen. De är på pappret tunga tapp men ser man till deras prestationer så är det inga större tapp. Warg var en energitjuv av stora mått och presterade faktiskt bara 17 poäng på 39 matcher. Yetman presterade 25 poäng på 36 matcher men nio av dessa poäng kom under två matcher, borträknat detta så är inte 16 poäng på 34 matcher jätteimponerande heller.

Thomas Enström tror undertecknad mycket på inför i år och han kan säkerligen nå de 17 poäng som Warg presterade. Josh Green kan säkert fylla tomrummet efter Ulmer eller Yetman.

Med ett fungerande försvarsspel och ett lag där spelarna trivs med varandra så tror jag definitivt på en slutspelsplats, men mycket handlar som jag tidigare sagt om skador. Långvariga skador på nyckelspelare är inget Modo har råd med.

2 kommentarer:

Björn W sa...

Nikki: Jag var tvungen att plocka bort formatteringen du hade på texten, då den förändrade alla färger på länkar på hela bloggen. Sorry. :-)

Nikki Nine sa...

Sorry själv, jag har ännu inte lärt mig vad man ska ha utan klistrar in från Word rakt av :-)