torsdag 10 september 2009

74. Ny bloggserie - MoDos 10 viktigaste matcher

Så, då när vi har lyckats landa en duktig aktualitets-skribent i form av Nikki som börjat med en sprudlande inläggsfrekvens tänkte jag själv måla in mig i ett hörn och lansera en serie på bloggen som tvingar mig att producera åtminstone 2 längre inlägg/månad under den närmaste femmånadersperioden.

Det jag tänkt sätta tänderna i är ett försök till en subjektiv listning av MoDos 10 viktigaste matcher i ishockey, under perioden 1938-2009. Det som ska vara det grundläggande kriteriet för hur högt en match hamnar på rankingen är vilket arv och vilka förändrade förutsättningar matchen och dess utgång lämnat för föreningens framtida verksamhet. På så sätt slipper jag rensa bort alla matcher jag "inte sett själv" och jag behöver inte ta hänsyn till någon kollektiv uppfattning hos den nuvarande supportergenerationen om vilken som är dess "mest minnesvärda" match.

Detta är trots allt också en subjektiv uppfattning, till exempel kan man ju hävda att den första matchen mellan ÖSK och Alfredshem måste vara den viktigaste, men jag kan avslöja redan nu att så pass enkelt vill jag inte göra det för mig och jag vill absolut ha en debatt om de värderingar och prioriteringar jag gjort under rankingens gång.

Hasse Andersson har gjort ett kapitel om samma tema i jubileumsboken från 1996, men han begränsar sig till matcher under 13-årsperioden 1977-1990, samtidigt som han heller inte gör någon inbördes ranking av dem och därmed inte inbjuder till någon debatt - med andra ord anser jag att det finns mycket mer att ösa ur från vår 70-åriga hockeyhistoria och så mycket mer källgranskning att göra kring de matcher man inte "sett själv".

Hur skulle för resten historieforskning i allmänhet se ut om den begränsades till saker som folk "sett själv"? En intressant tanke.

Det jag kommer att bjuda på, med ungefär ett nytt inlägg varannan vecka under grundseriesäsongen, är ett inlägg som presenterar en betydelsefull match ur MoDo-historien, sätter den i sitt sammanhang, försöker måla upp en bild av atmosfären runt rinken, beskriver händelseförloppet och slutligen analyserar konsekvenserna som matchen och dess utgång lämnade till föreningens fortsatta verksamhet. Som om inte det vore nog så kommer jag att sätta ihop en liten playlist med fem tidstypiska låtar att lyssna till inläggsläsandet på Spotify (eller plocka dem ur den egna skivhyllan och spela in ett C-30 band, jag kommer inte att stoppa dig).

Livsstilsbloggande, helt enkelt.

8 kommentarer:

N´hellge sa...

Öh du, du öh! Hurru, 1979 kom London Calling ut.

Öh du, du öh!

Björn W sa...

Schjooo, jag vet - liksom The Jams "Setting sons", Blondies "Eat to the beat", Van Morrisons "Into the Music" eller varför inte Ian Dury & The Blockheads "Do it yourself"?

Det gäller ju bara att någon match från '79 kvalar in. ;-)

Mikael sa...

Den här bloggserien ser jag fram emot! Känner jag Björn rätt har han nog med matematisk precision hittat exakt de 10 viktigaste matcherna i Modohistorien - och dessutom kommer han att motivera sina val på ett sätt som övertygar vem som helst :-)

Kul förresten att bloggandet kommit igång på allvar. Själv förbereder jag uppdateringen av tröjornas design och nummer, men jag brukar av hävd vänta med att lägga ut det tills serien kommit igång.

hellge sa...

Borde inte Uhlins pajken också blogga.

Jag misstänker att han har ett och annat att ventilera. Visst har jag rätt?

hellge sa...

Ian Dury & The Blockheads?

Mmmmm, jag har tagit för vana att sjunga Ian Dury & The Blockheads låt "Hit me with your ryhthm stick" när det vankas karaoke.

För att stajla extra mycket går jag i andra refrengen över i M.A Numminens "Slå mig med din rytmepinne"

Själv tycker jag att jag alltid borde vinna. Fast alla verkar inte hålla med :)

http://www.youtube.com/watch?v=A61i0Xscj-k

Björn W sa...

Rytmpinnelåten är skön, men testa gärna "Reasons to be cheerful, part 3" och "Spasticus Autisticus" med många fler - ifall de går att uppbringa på Spotify. Sittter inte vid en spotifierad dator just nu, så jag kan inte kolla.

Lumber Jack sa...

Spännade värre. Det set vi fram emot!

Öh dö, hellge. Maidens Soundhouse Tapes...

hellge sa...

Lumber:

När kom Leppards High 'n Dry ut? Var det 79 eller 80? Helt oproducerad och fantastisk och en av metallvärldens mest underskattde.

Fast du vet ju hur Björn är, han vill ju ha gamla franska svartvita videos med ung blond dam..