onsdag 18 februari 2009

55. Kremlologins HK

Man får tacka Hellge för vitaminsprutan han satt i denna bloggs bakdel under de senaste veckorna och så här i retrospektiv synvinkel (post-Foppa) säger inläggen mycket om den känslomässiga berg- och dalbana man som MoDo-supporter fått uppleva på en mycket begränsad tidsperiod.

Några som däremot mest kommunicerar när de blir uppringda, men ganska motvilligt, sitter på Viktoriaesplanaden 1 och skapar genom sin tystnad och märkliga uttalanden när de väl får chansen ett gigantiskt nystan av material för tolkningar och möjliga intriger.

Hur tolkar man kvällens besked om att Svedberg kommer tillbaka när ryktesuppgifter tidigare gjort gällande att Harri velat testa honom men fått nobben av andra sportsligt ansvariga? Hur tolkar man ryktesuppgifter som säger att Harri och Ecke numera inte kommunicerar utan medlare? Hur tolkar man Jerry Häggströms uttalanden om att det var tur att man hade många reklamkontrakt påskrivna innan säsongen började (länk längre ner)?

Jag är inte nödvändigtvis ute efter smaskiga svar på de frågorna, men jag menar att den kultur av icke-kommunikation som byggts upp av Jerry Häggström & Co, där det viktiga är att "ha många skrivna reklamavtal innan säsongen börjar" är en kultur som har skapat och kommer att skapa en malström av rykten och halvsanningar i det läge det skulle bli kvalserie för MoDo i vår.

En tjurig inställning kommer att leda till fler tjuriga korthuggna svar och en ännu häftigare storm av kritik. En kritikstorm som rimligtvis borde innebära att de inte kan få sitta kvar efter säsongen, om det ska gå att sälja säsongskort och reklamkontrakt i samma omfattning som under Swedbank Arenas 3 första år. Det borde helt enkelt inte gå, oavsett om man tidigare har åtnjutit Öviks Rotaryförenings samlade förtroende.

Det finns i dagsläget inget i den ledande tjänstemannens eller den ledande sportsliga tjänstemannens agerande som tyder på att man skulle kunna styra undan från en sådan malström av kritik, istället är det ögonbindel på och full fart framåt som gäller.

I det läget tycks det sportsliga hoppet ställas till en 19-årig målvakt.
Var snäll mot honom, oavsett hur det går.

P.S. Kremlologi? - Jo: Wikipedia-länk.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Snyggt Björn!! ;)

Anonym sa...

Sen kanske jag är onödigt misstänksam av mig när jag under säsongen tycker mig sett flera tecken på hur Modo aktivt försökt tysta eller försvåra kritik.

Först har vi den märkliga ordvändningen i det öppna brevet efter vandaliseringen av Swedbank Arena, dvs "om tillräckligt många personer sprider onyanserat missnöje är det till slut någon som inte vet var gränserna går". Alltså, vad menas med "onyanserat missnöje"?

Efter det kom ett förtydligande av reglerna på Modo Hockeys forum efter några veckor av "en hårdare jargong";

"Vi är för att man ska kunna
föra fram konstruktiv kritik men när det handlar om rena personliga
påhopp tycker vi inom MODO Hockey att man går ett steg för långt.
Därför kommer vi från och med nu att se till att redan befintliga regler (som funnits i ett flertal år) för vårt forum efterlevs än tydligare."


OK, det låter väl bra, men varför tillkom nästa mening: "Till sist vill vi säga att vi inte har några planer på att stänga ner forumet"?!? Kan man ana ett litet hot om att forumet VISST kan komma att stängas?

I samma veva togs alla e-postadresser till kansliet bort från hemsidan pga av
"(d)en ökande spridningen av virus".

Hmm.

De senaste dagarna har riksmedia kommenterat Modos informationstaktik när man dels la in en presskonferens om och med Foppa i pausen mellan andra och tredje perioden i hemmamatchen mot HV ("Tankarna gick så att vi ville ut med informationen snabbt. Vi jobbar ganska snabbt nuförtiden" förklarade Hasse Andersson), dels att nån bestämde att inga spelarintervjuer skulle ges efter samma match;

Magnus Nyström, Expressen:

"Jag skriver i tidningen i dag om hur spelare i Modo vägrade att prata med journalister efter matchen i går. Det är inte helt sant. Jag har pratat med Per Svartvadet om det i dag. Han hörde av sig till mig och det visar sig att det var Modos pressmänniskor som ställde till det. Journalister på plats fick besked att spelare åkt hem och att andra spelare som satt i möte - bland dem Svartvadet - inte skulle komma ut till media, vilket inte kan tokas som något annat än att de vägrade prata med journalister. Men det här visste Svartvadet ingenting om. Detta hade alltså överbeskyddande pressmäniskor bestämt åt honom. Så får det naurligtvis inte gå till. Och det är olyckligt att Svartvadet får kritik för detta. Hasse Andersson och de andra pressansvariga i Modo måste göra ett bättre jobb."

Att Hasse Andersson inte är riktigt bekväm med informationssamhället har framkommit tidigare och han skriver det även rent ut i en krönika som fanns i senaste matchprogrammet (samt i något reviderad form på www.modohockey.se):

"På något sätt har vi via en del nya media fått alldeles för många åsiktsmaskiner i svensk ishockey. Det har blivit lite av tävling att tycka mest och högt."

Udden är här främst riktad mot Niklas Wikegård och dennes kritik av Bengt-Åke Gustafsson, men Hasse konstaterar belåtet att Wikegård fick mothugg av de flesta av landets klubbtränare, och en av krönikans underrubriker lyder: Skönt att truten på Wikegård täpptes igen.

Lite oroad undrar jag om det finns önskemål om att täppa igen fler trutar samt tysta fler åsiktsmaskiner i "en del nya media".

/Mikael

Anonym sa...

"Skönt att truten på Wikegård täpptes igen."

Det är oerhört klantigt av Hasse A att skriva så. Snacka om att han har gjort MODO en björntjänst. Det enda han gör är att vända dessa opinionsbildare mot MODO.

Hasse är kunnig på hockey och historia, men i det nya mediasamhället är han ett direkt dålig med förlegade tankar och idéer.

Anonym sa...

Det här inlägget blir bara mer och mer aktuellt ju längre tiden går.

MoDo har verkligen kommunikationsproblem, det känns som de famlar mellan den gamla världen och den nya.