fredag 6 mars 2009

56. Kommer ansvariga smita ut genom bakdörren?

Alla som har följt MODO i år vet att Harri Rindell inte fick ut vad man kan förvänta sig av det manskapet, därför beslöt MODO att inte förlänga. Man skriver på sin hemsida:

Från MODO Hockeys sida tycker vi inte att Harri Rindell fått ut tillräckligt av det spelarmaterial han hade till sitt förfogande som headcoach.

Så långt är nog de flesta MODO-iter överens, trots att vi upprepade gånger har hört om att Harri är den mest sympatiska tränaren i MODO:s historia. Beslutet var alltså rätt.

På samma sätt som vi känner till Harris dåliga resultat, lika uppenbart är det att även sportchef Erik Holmberg misslyckats med att få ut tillräckligt i förhållande till de resurser han förfogande över. Med andra ord kan man ta citatet ovan och byta ut Harri mot Ecke. Låt oss göra ett försök:

Från MODO Hockeys sida tycker vi inte att Erik Holmberg fått ut tillräckligt av den budget han hade till sitt förfogande som sportchef.

Den känns rätt klockrent, eller hur? Men historien slutar inte här. Citatet ovan passar även in på VD Jerry Häggström, byter man ut Harri mot Jerry passar det lika exakt som den sista pusselbiten i ett pussel. Lyssna här:

Från MODO Hockeys sida tycker vi inte att Jerry Häggström fått ut tillräckligt av föreningen i förhållande till de resurser som han hade till sitt förfogande som verkställande direktör.

Som jag kan se är det alldeles nödvändigt att stålbadet som MODO bör gå igenom består av tre faser – coach, sportchef och VD. Misslyckandet har skett på isen, i spelartruppen och i föreningen som helhet.

Så frågan vi alla ställer oss är. Kommer Ecke och Jerry skylla allt på Harri och själva smita ut genom bakdörren? Och på så sätt försöka rädda sitt eget skinn? Vissa uttalanden i både lokaltidningen och i kvällspressen tyder på det. Uttalanden som att de röda siffrorna är lågkonjunkturens fel, uttalanden som att vi har scoutat bra och vi är nöjda med våra förvärv.Uttalanden likt dessa är närmast att betrakta som en förolämpning mot många MODO-iter. Samtidigt som det är mycket som talar för att Ecke och Jerry kommer att skylla allt på Harri och själva smita ut genom bakdörren så kom det idag nyheter som möjligen kan vara i rätt riktning, vilket framgår av nätupplagan av ÖA:

http://allehanda.se/sport/ishockey/1.819940

En grupp på fem personer ska utreda och granska både det sportliga, men även hela verksamheten som helhet ska granskas. Utredningen kommer att ledas av den gamla målvakten och till lika vice ordföranden Thomas Byberg. Där ska även styrelseledamoten Marie Berglund ingå, som till vardags är miljöchef på Botniabanan. Förutom dessa två styrelseledamöter kommer granskningsgruppen att bestå av tre utomstående personer som inte är knutna till klubben. Vilka dessa tre personer är blir klart nästa vecka.
Thomas och Marie

De råd jag har till denna granskningsgrupp är, förutom att läsa denna blogg, att vara modig och inte konflikträdd. Speciellt noga är det undersöka sundheten i olika gamla lojalitetsband och andra kopplingar som tenderar till vänskapskorruption. MODO har länge blivit anklagade för just detta. Och alla anklagelser lär knappast bara vara rykten.

Ytterligare en avdelning som måste granskas är öppenheten och hur man hanterar information. Idag är man usel på detta. Istället för att bli tjurig som ett barn mot media och nätopinionen måste man lära sig hantera den. Det är mission impossible att tro sig kunna mästra opinionen på nätet eller traditionella media.

Jag utgår ifrån att när granskning är klar kommer den inte att hemlighållas utan snarare lägg upp den på bordet för insyn.
- - - - - - - -
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - - - - - - -
Jag skrev för inte så länge sedan ett inlägg vid namn "Försvarstal från gammelmedia" som bl a tog upp problemet att sitta på dubbla stolar.
I det senaste programmet av SVT:s Babel diskuterar Jan Guillou, Sofia Mirjamsdotter "Mymlan"och PM Nilsson från Newsmill just gammelmedia.
Här på SVT:s utsökta tjänst SVT Play kan man se diskussionen, ungefär 13:20 in i inslaget.
.

Inga kommentarer: