torsdag 23 juli 2009

66. Macke for president?

Efter en artikel i Aftonbladet med Naslund i Bodum har det börjat spekulerats om vad en kort textrad verkligen betydde.

”Det är inte omöjligt att det blir någonting men Modo, mer vill jag inte säga”


Medan somliga hoppas på en comeback på isen resonerar andra kring sportchefsrollen eller en plats i sportutskottet och t o m ordförandeposten nämns. Själv skulle jag mycket gärna se Macke i Modos styrelse. Enligt valberedningen vill man ha in mer sport- och mindre räknenissar. Därför tror jag att han skulle göra sig bra i en Modostryrelse. Det finns tre vakanta platser och en av dessa skulle passa Macke. Detta förutsätter förståss att det inte är en roll som spelare han har tänkt.

Jag kan tänka mig att Markus är en av de fem rikaste idrottsutövarna i Sverige genom alla tider. Jag föreställer mig att endast Foppa, Lidas, Zlatan, Sundin och kanske Daniel Alfredsson möjligen kan ha tjänat lika mycket eller mer på sin idrott.

Ska vi gissa att när han flyttade hem gick han in till bankchefen Göran Arnmark på SEB och satte in en halv miljard? Nåja, nu går det kanske inte till så, men en spelare som poäng- och målmässigt tillhört toppskiktet i NHL i tio år och med ytterligare sex säsonger i Nordamerika säkert har inkasserat 500.000.000 kronor.

Femhundra miljoner eller om man så vill en halv miljard är mycket pengar. Naturligtvis vet jag inget om Mackes ekonomi och summan är enbart en grov uppskattning och gissning. Inte heller vet jag hur han har investerat sina pengar eller hur den av USA skapade finanskrisen reducerat hans deg.

För den summan kan man köpa Zlatan. Eller bygga lite drygt två Swedbank Arena. Det skulle också räcka till att bli fadder åt samtliga irakiska barn under 12 år, dvs 5 miljoner barn. För den summan skulle man också få ett något rabatterat stridsflygplan, typ JAS. Det skulle också räcka till 200 konstgräsplaner för fotboll i Ö-viks kommun. Eller varför inte prenumeration för samtliga 33000 hushåll i Örnsköldsviks kommun i 67.8 år, eller möjligen 8 miljoner stora stark i någon av Swedbanks sportbarer.

Naturligtvis ska Naslund handla efter egen övertygelse och varken jag eller någon annan lallare har något att göra med hans ekonomi, men om det är så att han står där ute i Bodum och inte kan komma på vad han ska hitta på för något, om han står där på trampolinen i kassavalvet likt Joakim i Ankeborg, ja då har jag faktiskt ett bra mycket bättre förslag.

Om jag utan att var allt för oförskämd fick ha inflytande över Mackes ekonomiska situation och finge ge några tips och råd tycker jag inte att han ska skänka Modo en massa pengar för någon slags konstig tacksamhetsskuld. Nej, sånt skulle bara återigen leda in klubben i osunda lojalitetsband. Däremot vore det mycket roligt om Naslund i Bodum investerade i klubben.

Som vanligt gäller principen: Den som betalar får välja musik. Med andra ord, investerar man i klubben får man också inflytande. En sådan investering skulle kunna ses som riskkapital och alla parter skulle tjäna på det, åtminstone tycker jag det..

Vad skulle Modo få ut en sådan deal? För Modos del är det rätt uppenbart att en förbättrad ekonomi skulle hjälpa klubben. Den idag något ansträngda ekonomin skulle göra det lättare att andas. Man skulle t ex kunna öronmärka investeringar till ungdomsverksamhet. Likaså skulle en Mackeansk investering leda till att den där spelaren som klubben verkligen vill ha blir av. Inte som tidigare – få vara glad över andrahandssorteringen.

Men vad skulle Naslund få då? Normala riskkapitalister är enbart ute efter att få sina pengar att växa. Riskkapitalägda bolag växer i snitt med 21 procent. Något sådant kan nog inte Naslund hoppas på. Däremot tror jag att han skulle kunna bli något som han aldrig tidigare lyckats med, nämligen att bli profet i sin egen stad. Av någon svårdefinierad anledning har han aldrig blivit det och jag tänker heller inte spekulera varför. Tittar man på andra Modoprofiler med tjock pluska såsom Tjugoettan och farbror Tore så har deras generösa investeringar i det lokala gjort dem till odödliga profeter norr om skogen.

Så därför, om valberedningen läser det här. Bered en plats i styrelsen för Naslund i Bodum.


Sen var det här med cashen. Visst är det så att Cash is king, men bara om han tonat ned hästjazzen och tonat upp sina fantastiska cover på gamla europeiska syntband.

Cash is king
4 kommentarer:

Hawerchuk sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hawerchuk sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hawerchuk sa...

$43551000 får jag totalsumman till. Så kring 400 mille med sponsorpengar är väl en hyfsat guesstimate.

Hawerchuk sa...

Förresten. Låtvalet. Lysande!