lördag 11 juli 2009

64. Josh Green från svenskbygden

Tar man highway 13 lite snett sydost från Edmonton och kör i drygt en timme så hamnar man i Josh Greens hemstad Camrose. Och kör man ytterligare fyra timmar söderut så hamnar man i Calgary. Så där, mitt i den kanadensiska skogen har vår nye leftare sina rötter.

0.3 procent av befolkningen i Joshs hemstad Camrose har svenskt ursprung. Där har vi en liten rolig koppling till Svedala. Dessutom var det just skandinaviska nybyggare – svenskar och norrmän som grundade staden Camrose.

Vad vet jag, kanske var det en av anledningarna till att Mr Green signade för MODO. Fast den mest troliga anledningen var väl som vanligt numera – degen.

Man kan med säkerhet utgå från att några av dessa svenska nybyggare var skogshuggare – Lumberjacks, för på tidigt 1900-tal fanns där bra skog. Och vips så har vi en koppling och en ny älskling till supporterklubben. Och tacklar han sönder en och annan Per Ledin kan man nog med säkerhet utgå från att han blir poppis.

Han verkar vara en hyffsat biffig. På MODO:s hemsida står det 187 cm och 98 kg, medan det på andra sajter står det att han är 6 cm längre och väger en bit över 100 pannor.

Googlar man på Camrose och kollar hos Wiki så hittar man lite om Josh där. Den lilla staden på 16.000 invånare har haft tre NHL-splelare. Josh nämns först av dessa, de andra två är Tyler Bouck som lirade i Skövde under NHL-lockouten, samt Scott Furguson.

Däremot hittar vi inte något om Josh i den lokala blaskan – The Camrose Canadien om att deras store son signat för Sveriges viktigaste klubb. Men jag skickar dem ett mejl.


modohockey.se kan man alltså åter igen se att klubben gör rätt från början. Den numera livsviktiga scoutingen verkar göras på rätt sätt. Och med rätt sätt menar jag att man utnyttjar det enorma nätverk av modohjärtan som finns runt omkring i hockeyvärlden.

Macke har lirar med Josh i ett år, Henrik och Daniel i två år, samt att Melinder har tränat honom. Bättre scouting har jag svårt att se. Alla verkar överens om hans kompetens. Just detta att Modo har börjat ta scoutingen på allvar och använda sitt nätverk är minst lika stor nyhet som att han har signat honom.

Vi ser hur MODO förändras på ett imponerande sätt. Min erfarenhet är att man nästan enbart är villig till förändring när det smärtar rejält. Och i MODO:s fall är vi många som lidit.

Inga kommentarer: