fredag 3 juli 2009

63. President i MODO Hockey?

Som Björn redan påpekat har det nästan blivit ett mode att ha ett frågetecken i titel i Mod & Hjärtas blogg. Jag tror inte att det är en slump. Det är många frågetecken som bör och håller på att rätas ut. Denna post är inget undantag.

Jag pratade med Peter Holmqvist i Modos valberedning igår. Han hade rätt mycket att säga, bl a skulle man byta ut tre av styrelsens medlemmar. Det handlar alltså om aviserade avgångar. Den ene är som bekant ordförande Anders Källström. Sedan söker man också en ersättare till Lars Ericson samt Leif Johnson.


De som ska ersättas är alltså:

- Anders Källström, VD Allehanda Media

- Leif Johnson, VD Brux

- Lars Ericson, Jurist Holmen AB

Och de som kommer att vara kvar är:

- Göran Ericson, VD TM Progress

- Mats Melbin, VD Örnalp

- Tomas Byberg, VD Byberg & Nordin Buss

- Marie Berglund, Miljöchef, Botniabanan

- Roger Öberg, VD Nordemans Jern

- Catarina Molitor Sjöberg, Ägare Gålsjö Bruk


Ett gemensamt önskemål från olika supportergrupper, spelarna, anställda och andra håll är enligt Peter, att få in mer fler personer med sportslig anknytning till styrelsen.

Som jag uppfattade det finns det tre kandidater till ordförandeposten. Deras huvudspår skulle visst vara en person som de flesta Modoiter kommer att vara nöjd med. När jag luskade med honom fick jag intrycket att det handlade om person med gott anseende.

Jag försökte med att börja prata om Anders Hedberg och Peter verkar ha pratat med honom. Jag fick intrycket att Modo har tillfrågat Hedberg men att han inte hade möjligheten och inte är vårt huvudspår.

Så här långt in i samtalet började Peter skratta när jag frågade och sa att nu törs han inte berätta mer för risken att avslöja sig. ”Men jag kan säga så mycket att alla personer med Modohjärta kommer bli nöjda”, avslutade han kandidatavdelningen i detta samtal.

FC MODO?

Nja, inte riktigt, en riktigt positiv sak som Modos valberedning kommer att göra är att offentliggöra samtliga kandidater till ordförandeposten 20-25 dagar innan årsmötet. Detta är ett direkt resultat av den massiva kritik som klubben har fått från Modoiter.se, medlemmar, skivelser, sponsorer m fl. Man har intervjuat riktigt mycket folk och beslutat att öppenhet ska råda inom MODO Hockey.

Personligen tycker jag att det är ett fantastiskt bra initiativ där en mångfald av Modoiter får diskutera och komma till tals innan man väljer ordförande. Jag har inga empiriska bevis, men nog känns det unikt att medlemmar, sponsorer och allehanda Modoiter får möjlighet att påverka tillsättandet av ordförande.

Min första tanke var att detta liknar när världens största och mäktigaste medlemsägda idrottsklubb - FC Barcelona väljer president. Och jag må säga att detta är något som faller n’Hellge i smaken.

I Barcelona är det en medlem, en röst gäller vid val av president (ordförande), precis som i Modo. Till skillnad från Modo brukar de olika kandidaterna i presidentkampanjerna fiska röster genom att lova spelarköp.

Kanske är röstfiskandet en aning exotiskt för oss. Men helt klart är att jag skulle gilla det. Detta skulle göra att människor engagerade sig. Det skulle bli hett och attraktivt att vara ordförande för MODO Hockey.


Den slutna tillknäppta klubben som tillsätter svågrar och polare håller på att vittra sönder och fram tornar en modern progressiv organisation fram som bygger på öppenhet, nätverkande och framförallt som är byggd på kompetens.

Jag har mått illa av, ja jävligt illa faktiskt att den tidigare VD:n och sportchefen kunnat plocka ut hela fjolårets vinst i fallskärm, men undra om det inte är så ändå, som vissa skribenter menar, att det är värt 5-6 miljoner för att skapa en klubb fri från instängdhet?

Nu förstår även jag att Modo knappast är vaccinerad mot misstag. Men jag måste säga att jag verkligen gillar den nya ambitionen. Vi får se vad det hela hamnar…

Inga kommentarer: