söndag 8 november 2009

78. Peter Forsberg och MODO:s öde

Efter första matchen mot tjeckerna lutade det åt MODO för Peter Forsberg. Efter andra matchen med magin i powerplay i andra perrisen mot ryssarna lutade det åt NHL.

Och nu efter den tredje, med brakförlust och en närmast pinsam och briljant uppsnurrning av finnar, lutar det åt att vi har sett honom spela för sista gången. Han lät nästan lika deppad i denna intervju som han gjorde för två år sedan när foten rasade:

Deppintervju lyssna här

Och helt allvarligt tror jag inte att MODO kan klara kontraktet med det lag man förfogar över. Lagets tredje och fjärdefemma skulle inte få göra många byten i något annat lag. Kolla in laget som ligger näst sist, Timrå. Våra gubbar från tredje och fjärdelinan skulle inte platsa där.

Nu har grabbarna skjutit till ett mycket generöst bidrag som möjligen skulle kunna få lös en duktig målskytt, eller en hyfsad playmaker. Det är ett fantastiskt gäng dessa fem med en unik klubbkänsla som förmodligen inte går att hitta i någon annan klubb.

Men undra om de inte har insett vad många av oss redan förstått, att dagens MODO inte har ett bättre material än tabellplaceringen visar. Utan förstärkningar är risken stor att det blir kvalserien. Undra om inte Svartvadet med polare sa det till varandra: ”- Om vi vill lira elithockey måste vi göra något. Materialet räcker inte och ekonomin är usel”.

Man ser framför sig hur MODO möter AIK hemma i första kvalseriematchen. 3900 biljetter är sålda till halvt ointresserade modoiter och 1400 till Black Army. Först när de kommer upp slår de sönder Storgatan och torget sedan äger de Swedbank där AIK spelar en raggarhockey som MODO inte kan bemästra. Efter en snöplig 2-3-förlust väntar Leksand borta på lördagen därefter. Vid två förluster är man borta i kvalserien…

Nej, jag vill inte.

Jag behöver Peter Forsbergs tjänster och jag behöver en rightskytt och möjligen en lekkamrat till. Jag blir så urbota less på människor – modoiter som säger att 21:an hör hemma i NHL och bör spela där. Va fan är det för Modohjärta? Klubben förblöder och alla måste bidra, från knattetränare, kioskpersonal, juniorer, materialare, ismaskinister, spelare, ledare via Trollsås och kapten Svartvadet.

Visst, Foppa är bäst, det vet vi alla och ska naturligtvis tävla mot de bästa. Allt annat vore enorm kapitalförstöring. Men nu är läget annorlunda, om nu fotjäveln pallar så handlar det inte längre om showbiz, tävla mot de bästa och självförverkligande. Nu är det undantagstillstånd och det handlar om att MODO måste överleva och då gäller andra regler.

Just därför ska jag, knattetränaren, materialaren, kapten Svartvadet, VD Trollsås och Peter Forsberg göra det vi är bäst på, vi ska bidra efter förmåga.

Detta är vad som måste göras på kort sikt. Jag återkommer vad som krävs på lång sikt.

1 kommentar:

Mikael sa...

Undantagstillstånd, visst är det så!
Och visst är det på kort sikt, för inte ens Peter Forsberg är Modos framtid.

Jag inväntar den långsiktiga planen med spänt intresse...