torsdag 31 januari 2008

37. Alfredshemsk maratonförbannelse

Egentligen har jag ju en hel del uppslag att både skriva blogginlägg på och nya artiklar för modohjerta.com, men helt ologiskt så bjuder jag då istället på en kortare post med lite allmänt slask i.

1) Torsdagens seger mot Brynäs såg kanske inte ut att vara så mycket för världen, men den går faktiskt att hetta upp med lite hockeyhistorisk krydda. Faktum är nämligen att MoDo innan matchen endast var 5 poäng ifrån Brynäs (på tredjeplatsen) i Elitseriens officiella maratonliga. MoDos seger krympte därför gapet till endast 2 poäng och därmed kan MoDos inträde som Elitseriens historiskt sett 3:e bästa lag ske redan på lördag kväll.

MoDos marsch uppåt i maratontabellen under de senaste 10 åren har varit spikrak, när Brynäs väl passeras har man gått från 6:e till 3:e plats under samma period, men ännu mer anmärkningsvärt (och skrämmande för Brynäs) verkar vara det öde som drabbar ditt lag när MoDo väl fått korn på dig i maratontabellen. AIK och Leksand har ju upplevt sina värsta perioder, i respektive klubbs ishockeyhistoria, i kölvattnet av att ha blivit passerade av MoDo i maratontabellen.

Jag kan såklart inte vänta mer otåligt på att MoDo ska lägga sig som 2:a efter Färjestad för att få ett slutligt test av den här hypotesen, än vad jag redan gör...

2) Den 21 februari spelas det match mellan just Brynäs och MoDo i Swedbank Arena, men då är det också dags för ett 70-årsjubileum för föreningen. Det är faktiskt exakt 70 år sedan Alfredshem spelade sin första ishockeymatch på Gamla Idrottsplatsen nedanför Hotell Focus. Mer läsning om det här.


3) Det har varit en del snack om en eventuell All Star-match i Elitserien på sistone, själv har jag funderat på om en sådan match har svaret på någon eventuell fråga som jag skulle vilja ställa om svensk hockey men jag lyckas vare sig svara eller ställa frågan.

Publikintresset är stadigt växande, arenorna blir modernare och möjligheterna till internationellt spel för klubbarna växer. Alla dessa faktorer plus att vi aldrig har haft samma stjärnkult inom svensk klubbidrott som i Nordamerika gör att en eventuell All Star-Match är både ekonomiskt och filosofiskt ointressant. För att inte tala om att våra tränare ännu en gång måste få sina cirklar rubbade kring de heliga 55 grundserieomgångarna. Man kan säkert hänföra minst 2 förluster på raken till energi-läckage efter evenemang som inte tillhör de ordinarie 55 omgångarna. Med största yttersta sannolikhet, faktiskt.

Underligast av allt var väl Niklas Wikegårds talan för en sådan match, när han under säsongen hystat omkring populistiska argument om utökad serie och spridning av elitserielagens TV-pengar till lägre serier. Nu skulle han alltså vara för en kväll/helg med det enda syftet att predika varumärket Elitseriens förträfflighet? Retorikputsning behövs akut i det här fallet.

4) Så släpps det svenska spelmonopolet in i Swedbank Arena från och med lördagsmatchen mot Mora IK den 16 februari, vilket med rådande svensk lagstiftning får ses som en positiv sak, men förhoppningsvis kan Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB om något år ställa den statliga operatörens erbjudande i konkurrens med andra operatörer.

För att inte tala om vad en Unibet-sponsring skulle kunna göra med det bleka färgvalet på de nuvarande MoDo-tröjorna.

Inga kommentarer: