tisdag 8 januari 2008

34. Civis Europeus Sum, del 2 (HC Slovan Bratislava)

I den andra bloggposten av 3 (jag bakar ihop de 3 lagen i den andra gruppen till ett inlägg) har vi kommit till fredagens motståndare för MoDo, HC Slovan Bratislava. Jag följer samma mall för presentationen, även om jag gärna skulle spränga alla ramar för sektionerna "Staden" och "Föreningen" i det här fallet, men med omtanke om mina läsare så låter jag bli att skriva de 10 A4-sidor som man med lätthet (och viss tidstillgång) hade kunnat skriva.

Staden
Kontrasten mot de 2 nybyggarstäderna i gruppen, 1840-talets Örnsköldsvik och 1930-talets Magnitogorsk blir enorm i fallet med Bratislava, sedan år 1993 huvudstad i republiken Slovakien, men med bosättningar på platsen sedan cirka år 5000 f.kr.

Bratislava har under en stor del av sin historia gått under sitt tyska namn "Pressburg", men Bratislava är en stad som många folkgrupper och stater försökt och lyckats lägga beslag på genom åren. Därför finns även namn för staden på ungerska ("Poszony"), gammal Slovakiska ("Prešporok"), latin ("Posonium") och gammalgrekiska ("Istropolis"), med mera. År 1919 hamnade staden i det då nyskapade, men senare misslyckade nationalstats-experimentet, "Tjeckoslovakien" och då fastslogs det nuvarande namnet.

Just denna oavbrutna ström av människor, folkslag, stater, politiska idéer, ekonomiska konjunkturer har hela tiden präglat staden och det är mycket enkelt att grotta ner sig i en mängd historiska skeenden, men det jag vill lämna läsaren med är dels en uppmaning om att läsa mer på egen hand, dels släppa idén om tråkiga "öststater", ifall jag nu skulle råka ha någon sådan läsare. Bratislava ligger mitt i Europa och kommer fortsätta göra det. 45 år av grå kommunistisk diktatur är bara en historisk parentes i det sammanhanget.

Talar vi nutidshistoria har Bratislava och Slovakien i stort präglats av en kraftig ekonomisk tillväxt under de senaste åren. EU-anslutning, välutbildad arbetskraft, låg arbetskraftskostnad (än så länge) samt införandet av s.k. "Flat Tax-rate" på endast 19% för alla medborgare och alla slag av inkomster har varit några av drivkrafterna som stimulerat utländska investeringar och sett till att tillvaron för många av Slovakiens (och då Bratislavas) invånare kommit långt ifrån den som rådde i slutet av 1980-talet.

Det där får helt enkelt duga när det gäller staden, den ska nog helst upplevas på plats istället för att skrivas om. Varför inte tillsammans med Róbert Döme och ett besök på en lokal stormarknad?

Nä, slovakiska öl finns inte ens i Systembolagets beställningssortiment för tillfället, så du måste dit för att få dig en Stein Tmavé till livs.

Föreningen

Logon fram till och med 1993

Ifall det verkade som att jag klagade litegrann över Metallurg Magnitogorsks hockeyhistoria innan 1990 så kan man inte ställa upp några som helst sådana klagomål när det gäller Slovan Bratislava. Genom åren har namn som: Vladimír Dzurilla, Jozef Golonka, Václav Nedomanský, Zdeno Cíger, Miroslav Šatan, Dušan Pašek, Ľubomír Višňovský samt de tre bröderna Šťastný (Anton, Marían och Peter) passerat revy. Vattnas det inte i din hockeymun efter det uppradandet har du helt enkelt ingen hockeymun, är du beredd att skänka bort epitetet "Heart of Hockey" till dessa motståndare har du dessutom en uppsjö legitima och relevanta argument att använda, men säg inte att jag skrev det.

År 1979 kom det som får anses vara Slovan Bratislavas största merit genom tiderna, då man för första (och enda) gången lyckades vinna det tjeckoslovakiska mästerskapet, med de tre bröderna Šťastný i laget.

1979, it was a very good year.

Svårigheterna för Slovan att lyckas fullt ut i det gemensamma tjeckoslovakiska mästerskapet är inte helt lättförklarade i efterhand, men klubbhockeyn i Tjeckoslovakien präglades under långa (evighetslånga) perioder av enskilda klubbdynastier som Tatra Smichovs 15 mästerskap av 17 möjliga mellan 1931 och 1949, Brno:s 11 mästerskap av 12 möjliga mellan 1955 och 1966 samt Dukla Jihlava och Poldi Kladno som delade på 16 mästerskap mellan 1967 och 1985.

Slovan Bratislava fick aldrig till någon sådan här dynasti och då var det inte så många luckor kvar för att smita emellan när det gäller mästerskap. Det ska också sägas att i en kommunistisk diktatur hade även politiken (och framför allt: politiker) inflytande över vilka klubbar som kunde dominera. Exempelvis Dukla Jihlava fick mycket av sin dominans på 1970- och 1980-talet genom att man var "arméns lag" och kunde på så sätt värva spelare lättare.

1980 mötte Slovan Bratislava MoDo i dåvarande Europacupen, med alla de 3 Šťastný-bröderna på plats. Efter 2 perioder var ställningen jämn (3-5), och matchen hade präglats av en oförmåga från MoDos sida att utnyttja sina chanser. I tredje perioden kontrade de 3 bröderna MoDo sönder och samman till slutresultatet 4―8. Efter den tunga förlusten havererade MoDo fullständigt och förlorade med 1―7 mot slutsegrarna CSKA Moskva samt 3―13 mot finska Tappara. Den sistnämnda matchen är förhoppningsvis den mest pinsamma insatsen MoDo någonsin kommer att stå för i europaspel.

Sedan splittringen av Tjeckoslovakien har Slovan Bratislava tagit kommandot i den slovakiska högstaligan, trots en seg start, med hela 6 mästerskap sedan 1998.

Även Slovan Bratislavas hall från 1940 osar hockeykultur, trots att den numera lever med det sponsrade namnet Samsung Arena och fått ett antal renoveringar sedan dess.

Pelare i synfältet!

Precis vad du längtar efter när din Swedbank-stol blir för mjuk...

Dagens lag

Att jag skulle skriva "Róbert Döme" i den första meningen av det här stycket visste du redan, men det går inte att undvika mannen som för alltid kommer att vara den mest tydliga och omtalade karaktären i det som var MoDos andra guldlag genom tiderna. Róbert har på de 27 matcher han i höst spelat för Slovan skrapat ihop riktigt habila 28 poäng (11+17).

Över hela anfallslinjen är Slovan Bratislava rutinerat och erbjuder flera kända namn, såsom Marek Uram och Richard Kapuš. Att det är Slovakiens offensivt sett bästa lag MoDo möter är inte heller en bild som försvagas när man ser att de på 39 omgångar lyckats tända röda lampan (om den fortfarande finns där) hela 147 gånger, klart bäst i hela Extraliga.

Något mer tveksam måste man bli mot defensiven, särskilt när laget leder Extraliga med över 17 poäng men ändå släpper in 2,4 mål/match samt låter motståndarna skjuta mer än 35 skott/match. Även om dessa siffror inte håller för att avfärda Slovans defensiv så är de nog för att resa kvalificerade frågetecken kring densamma.

Finske förstemålvakten Sasu Hovi har förvisso en imponerande räddningsprocent (93,3%) men lyckades aldrig etablera sig i SM-Liiga, utan spenderade stora delar av säsongerna 2001-02 till 2004-05 i diverse Mestis-lag. 2005 tog han steget till tjeckiska Vsetin där han lyckades ta förstaspaden i ett lag som flyttades ner. Efter ytterligare en säsong i tjeckiska andraligan med Vsetin värvades han till Slovan Bratislava.

På det stora hela får man dock ha i åtanke att Slovan Bratislava är en sovande jätte som lever i en liga som än så länge inte ger dem fullvärdiga sportsliga utmaningar, år efter år - omgång efter omgång. European Champions Cup är ett fönster för föreningen mot något större. Lita på att det finns människor i föreningens omgivning som hoppas på succé här och även att kommande Champions Hockey League blir en sprängbräda mot en roligare framtid.

Del 3 med de återstående 3 lagen från den andra gruppen kommer på fredag kväll eller lördag morgon.

Inga kommentarer: