tisdag 23 februari 2010

95. Zuccarello och nyttiga idioter

Mats Zuccarello Aasen gör succé i OS och nu ser det ut som att flera NHL-klubbar är intresserade av honom. Men vi MODO-iter kan vara lugna, Mats har nämligen ett 2-årskontrakt utan så kallad NHL-klausul som säger att han inte kan gå till NHL under kontraktstiden med MODO, eller?

Fantastisk bagge

Zuccarello är en enastående spelare, en av seriens bästa, kanske t o m den bästa. Sett över hela säsongen är han den överlägset främsta och viktigaste spelaren i MODO. När det var som allra mörkast bar den lille norsken hela klubben på sina axlar. På slutet har visserligen Foppa och Macke avlastat hans börda något. Han är en sådan spelare som man bygger ett lag kring, HV71 har sin Davidsson, LHC sin Mårtensson och MODO sin Zuccarello.

Nu skriver tidningarna att SHL – Svenska Hockeyligan och NHL håller på att skriva under ett avtal som ger NHL möjlighet att sno spelare även fast de har kontrakt. Visserligen kommer de att betala 1,6 miljoner kronor, vilket är en spottstyver i sammanhanget. En spelare i Zuccarellos klass är värd många gånger mer. 1,6 miljoner är inte mer än en dryg procent av klubbens omsättning och räcker inte till mer än några månadslöner för en toppspelare.

Avtalet som hockeyligan jobbar på är inte något nytt, det är en fortsättning på tidigare års avtal.

Nu undrar jag hur kan denna svenska hockeyliga helt medvetet skriva under ett avtal som ogiltigförklarar elitserieklubbarnas kontrakt med spelarna och ger NHL rätt att utan skälig ersättning norpa elitseriespelare?

Är det tänkt att MODO och de andra elitserieklubbarna ska stå där med mössan i hand, helt oförmögen att säga ifrån, när NHL stjäl kontrakterade spelare? Jag måste säga att jag har svårt för detta vurmande för överheten.

Det hockeyligan gör, och under en tid har gjort, är att medvetet utarma elitserien på dess största artister genom att skriva under ett sådant avtal.


Svenska Hockeyligan, Wikegård, Renberg och media går i takt


I sammanhang där underrättelsetjänster agerar använde man förr, speciellt under kalla kriget, begreppet nyttig idiot. Det var ett nedlåtande omdöme om personer som sprang andras ärenden utan att vara medveten om att så var fallet och i stället trodde att man gjorde något bra för den egna gruppen.

Jag anser att det finns alldeles för många sådana. Svenska hockeyligan är en sådan, men man kan också höra det till vardags av vanliga supportrar som menar att ”det är klart att han ska få genomföra sin stora dröm att spela NHL och därför bör MODO släppa honom”.

Likaså kan man höra expertkommentatorerna Renberg och Wikegård i SVT, som annars alltid påstår sig värna om svensk hockey fullkomligt strunta i gällande kontrakt och mena att NHL kan agera som de själv vill. Men även klubbarna själva verkar vara helt hypnotiserade. Inte sällan hör man de fälla de mest korkade uttalanden i dessa frågor.

Men det är inte bara Hockeyligan, experkommentatorer och klubbarna som springer andras ärenden, även media står på rad och klappar händer och håller med. Sällan utför de sin uppgift - att kritiskt granska.


Självklart ska man inte hindra Zuccarello från att spela i NHL om han vill det, men det är en helt annan fråga. Denna fråga gäller om NHL ska betala för sig eller inte

Har Zuccarello kontrakt så har han. Kan NHL lösa ut honom så att alla parter blir nöjda så är det okey, men inte annars. Det ska naturligtvis kosta, låt säga fem miljoner för ett år och tio, som i Zuccarellos fall, för två år.


Här kan man läsa om det så kallade "nyttig idiot-avtalet"

Inga kommentarer: