söndag 17 januari 2010

90. Silly Season 2010

Även fast säsongen inte är slut ännu så jobbas det på truppen som ska leda Modo nästa år. Hur skulle det se ut om jag var sportchef? Nyförvärvens namn är klickbara för eliteprospectslänk.

Målvakter:

Niklas Svedberg har kontrakt. Jag är utav uppfattningen att han är våran målvakt för framtiden och att vi bör ge honom bästa möjliga stöttning och spelmöjligheter för att främja hans utveckling. Därför vill jag att vi antingen tar in en rutinerad målvakt som kan lära Svedberg eller en målvakt i ungefär samma klass som kan tävla mot honom. Har tagit fram två exempel på målvakter som båda har fördelar och nackdelar:

Martin Gerber

Fördelar: Mycket bra målvakt som håller en hög nivå hela tiden.
Nackdelar: Ganska gammal (född -74), precis tillbaka ifrån en allvarlig nackskada och troligtvis väldigt dyr.

Nicklas Dahlberg

Fördelar: Ung och utvecklingsbar. Har spelat bra tidigare. Troligtvis relativt billig.
Nackdelar: Har haft en sådär säsong iår. Inte den där toppmålvakten i Krizan-style.

Jag vet inte riktigt vilken av målvakterna jag föredrar mest. Det kittlar lite med en målvaktstandem bestående av Svedberg/Dahlberg, vilket också friar upp pengar att lägga på andra lagdelar - men det är också en risk att vi inte har en målvakt som kan vinna matcher åt oss om utvecklingen står still för de båda. Värvar vi någon i Gerber-klass så har vi det men då försvinner matcher ifrån Svedberg.

Backar:

Alexander Bonsaksen
Daniel Sondell
Mattias Timander
Jens Westin
Hannu Pikkarainen
Per Hållberg


Jag förutsätter att Hans Jonsson lägger av efter alla skador han har fått, eller att Modo bryter kontraktet på grund utav att hans spel inte håller klassen långa stunder. Jag hoppas även att Pikkarainen och Hållberg får nya kontrakt.

Som nyförvärv på backsidan har jag valt två stycken spelare som jag tror passar in bra. Den första är Oscar Hedman. Vi känner alla till Oscar och vad han kan och jag tror att han skulle passa in bra i andra eller tredje backparet, kanske tillsammans med Pikkarainen eller Hållberg?

Den andra spelaren är Peter Podhradsky.

Fördelar: Offensivt lagd högerfattad back med landslagsmeriter från VM. Har spelat på hög nivå i KHL.
Nackdelar: Antagligen dyr. Kan inte språket?

Mycket hänger också på Daniel Sondell. De senaste matcherna har han spelat ganska bra, kan han fortsätta med det? Kan han utvecklas till nästa säsong? Är svaret på frågorna nej behövs det värvas en back till, annars kan vi gå in i säsongen med följande backpar:

Timander-Sondell
Hållberg-Podhradsky
Pikkarainen-Hedman...

...med Bonsaksen och Larsson som extrabackar. Jens Westin vill jag ge ett helt år i allsvenskan, gärna i ett lag där han får logga mycket minuter varje match.

Forwards:

Kristian Forsberg
Magnus Häggström
Morten Madsen
Per Svartvadet
Mats Zuccarello Aasen
Niklas Sundström
Per-Åge Skröder


Här kommer den största spelaromsättningen, men jag tror att det är nödvändigt att få in nytt friskt blod. Spelare som skulle stå högst upp på min shortlist är:

Darren Haydar

Fördelar: Producerat något enormt i AHL. Skulle antagligen lyfta laget.
Nackdelar: Snuskigt dyr och ganska liten till storleken.

Kristian Kuusela

Fördelar: En riktig sniper som är högerfattad. Har varit här förut.
Nackdelar: Har haft en halvdan säsong i år. Kan vara överromantiserad av fansen efter guldsäsongen. Dyr?

Mattias Ritola

Fördelar: Ung spelare som är teknisk och snabb. "Fostrad" i Detroits tänk. Antagligen billig.
Nackdelar: Vill stanna i Nordamerika? Osäkert kort.

Eric Beaudoin

Fördelar: Spelar transatlantiskt. Storväxt och bra i båda zonerna. Kan komplettera Zuccarello och Kuusela bra?
Nackdelar: Tar upp en plats för eventuellt andra nordamerikaner. Ingen poängspruta.

Det kan bli ganska dyra förstärkningar, men jag tror att det är dels nödvändigt att få in lite stjärnor i laget som kan få publiken att vilja komma, dels att det inte blir så fasligt mycket dyrare än i år med tanke på vilka som lämnar. En översikt:Noterar att jag har stavat fel på Mojzis. Så kan det gå :-)

Kedjorna skulle kunna vara:

Skröder-Sundström-Haydar
Zuccarello-Beaudoin-Kuusela
Madsen-Svartvadet-Ritola
Junior?-Forsberg-Häggström

Juniorerna ja. Vi har det lite tunnsått, men det finns vissa som fått chansen och gjort det bra ifrån sig. Jag vill ge sommar- och försäsongskontrakt till några utvalda som då får chansen att träna hela sommaren med laget och spela med laget på försäsongen. Gör de bra ifrån sig får de sedan kontrakt över hela säsongen. Det skulle kunna vara spelare som Jocke Mattsson och Adam Eriksson eller varför inte John Westin.

Jag skulle tycka att det var ett väldigt intressant lag, men jag inser också att laget inte är komplett. Det saknas nog någon defensiv rollspelare (läs: Tuokko, Hinote) till. Det är också möjligt att det är i det dyraste laget.

7 kommentarer:

hellge sa...

Det ser ganska bra ut tycker jag, frågan är om vi har råd med?
Peter Podhradsky kan mycket väl vara rajtaren som vi länge sökt, frågan är åter igen, har vi råd?

Sondell. Jag tror inte han har kvar tillräckligt med förtroende hos supportrarna. Dock har han kontrakt över 10/11, men jag har hellre kvar Mojzis än Sondell.

Jag vill ha ett monster i mål, någon som vinner matcher. Svedberg är inte den ännu, men jag vill ha honom kvar. Det här är den svåraste positionen att värva.

Sen, Nicklas Dahlberg är från Danderyd, det finns ju alltid risk att han ställer sig vid sidan av målet när vi möter Djurgårn’ :)

Nikki Nine sa...

Ja, den stora frågan är som sagt om vi har råd. Vi kommer nog att få välja några av dessa spelare, inte få alla, jag har dock inte koll på hur budgeten ser ut och hur stora löneposter som försvinner.

Sondell ja, han är en svår nöt att knäcka. Jag ville dock utgå från att inget kontrakt bryts, och då har vi kvar honom vare sig vi vill eller inte. Jag tror fortfarande han kan bli en hyfsad back om han inte försöker så himla mycket. Jag tror också Mojzis är dyrare än Sondell och då kanske vi inte har råd med Podhradsky.

Målvakten är också en position man får välja. En liten billigare målvakt är troligtvis inget monster men då kan vi förstärka mer på andra positioner. Man får försöka hitta rätt avvägning.

Nikolaj sa...

Intressant lag, ja tack!

Mikael sa...

Jag är mer orolig för ledarsidan. Vem ska motivera "gamlingarna" ännu en säsong?

Nikki Nine sa...

Det är för ett annat blogginlägg :)

DMC sa...

Tror tyvärr att vi inte ska ha allt för höga förhoppningar om att Haydar flyttar till Europa öht i framtiden. Han blir nog kvar i nordamerika karriären ut.

Istället för Kuusela så skulle jag gärna plocka in Niklas Nordgren (som öppnat för flytt hemåt) och han skulle nog fungera ypperligt som högerforward i andrakedjan. Ritola skulle nog fungera som LW i andra också. Andrecentern är det betydligt svårare med. Jag håller med att Svarten borde leda en tredjekedja men med Madsen och Häggström som forwardspar. Namn som skulle fungera som andrecenter är t.ex Krog, Marek Zagrapan, Thoresen och Lindström - men de väljer nog hellre pengarna i KHL istället för MoDo.

Den högerfattade PP-backen skulle kunna vara Cory Murphy (som i dagsläget för en tynande tillvaro i NHL/AHL) eller den där Lajunen som MoDo nyckfelstrissade om på sajten sist.

När det gäller målvaktsposten så tycker jag att man ska kolla om t.ex Daniel Larsson skulle vara öppen för en flytt hemåt. Idag är han trea bakom Osgood och Howard.

Kortfattat:
Skröder - Susse - MZA
Ritola - Krog/Zagrapan - Nordgren
Madsen - Svartvadet - Häggström
J20 - J20 - K.Forsberg

Timander - RD
Hållberg - Pikkarainen
LD - Eddie Larsson

Daniel Larsson - Svedberg

Anonym sa...

Nja vad det gäller målvaktssidan så lucktar det målvaktsfiasko lång väg, Gerber lär bäst före datumet gått ut och han vill bara håva in dom sista slantarna,Dahlberg ska vi inte enst nämna och slutligen så har jag mycket svårt att tro att Svedberg kommer att bli mer än en andre målvakt i es och det i bästa fall.