fredag 4 december 2009

81. Resecentum och honhundar

Har ni sett det nya resecentrumet nu när de har monterat den stora höga väggen helt i glas, den som vetter mot stan? Personligen tycker jag det blir sjukt bra – och snyggt.

Kommunikation är viktigt, en förutsättning för civilisation. För oss i en småstad i det nordligaste av Europa blir det extra viktigt. Jag ser fram emot att efter jobbet kunna sätta mig på tåget och vara i Umeå på 35 minuter för att gå på Frida Hyvönen-konsert, eller dra till Härnta och dofta på böckerna i det fantastiska Sambiblioteket.

Dessutom är jag också absolut förtjust i hur man har byggt ihop kulturfabrik-huset med det nya glascentret. Långsidan på kulturfabrikens vägg kommer alltså vara inomhus.


Det nya och det gamla, industrisamhället möter tjänstesamhället.

Jag känner inte arkitekten, men oavsett vem det är så får denne fem ugglor av Hellge, redan innan det är klart.

Man ser och känner hur staden expanderar ned mot hamnen. Detta är förvisso inte någon ny trend, utan det sker över hela Europa och har så gjort de senaste 10-15 åren. Det gamla industrisamhället byggs om och förvandlas till något annat nytt. Människorna tar tillbaka hamnen och dess kvarter och fabriksområden.

Örnsköldsvik utgör alltså inget undantag. Jag är glad att beslutfattarna i stan har sneglat på de gamla hamnarna nere i Europa som gått före och öppnat upp mot havet. Resecentrum, strandpromenad, kommande hotell, restauranger, gymnasieskola, flera bostadshus, både lägre och högre och framförallt Fjällräven center.

Vad har detta med MODO Hockey kan man undra.

Ekvationen är rätt enkel. Det som är bra för Ö-vik är bra för MODO och vice versa. Men just denna gång är det inte nya potentiella kunder i arenan jag värnar om utan det är vår lokalkonkurrent honhundarna, tikarna, dvs Timrå IK som jag värnar om.


Jag tycker nämligen att de, minst en gång per år, borde chartra ett tåg från Sundsvall som stannar i Timrå och Härnösand och inta Ö-vik. Ett fullastat tåg med rödvita tikar som promenerar de 500 meterna från resecentret längs strandpromenaden vid kajen bort till Fjällräven center.

Nu är det inte så att jag på något sätt har blivit någon vän av tikar, speciellt inte rödvita.

Det jag är ute efter är att skapa mer rivalitet. Intresset för dessa derbyn börjar avta, Timrå-matcherna är inte längre lika intressanta. Det finns en poäng med att skapa mer rivalitet. Intresset går upp och det gynnar båda lagen. Därför bör MODO ge Tikarna några hundra extra biljetter när väl den nya stationen är klar nere i hamnen.

7 kommentarer:

Björn W sa...

Eller så kan man ju hoppas på att Balticgruppen-Krister tar och styr upp Björklöven, en gång för alla.

Även om jag skulle föredra det estetiskt och mer hockeyhistoriskt kreddiga Tegs SK tillbaka till högsta serien.

Hur som helst, förhoppningsvis kan vi höja vårt vardagssnitt med 150-200 personer tack vare Botniabanan, lyckas man med det kan vi ha en mille till per säsong i plånboken och lite mer energi i hallen.

Jajustdet, jag har lite historiska matcher-inlägg att skriva. Det glömde jag bort i flyttandet. :-)

hellge sa...

Kommer den senaste Röglematchen platsa bland de 10 viktigaste?

Betänk att de mest optimistiska Modosupportrarna hade givit upp hoppet om att Modo skulle undvika kval.

Sen undrar jag hur du kommer att göra med sista finalmatchen 07 och den kvalfyllda och ångestladdade bortamatchen mot Lule 1983, eller vara det 1982.

Hur kommer du ranka den match som spela upp Alfredshem i högsta serien, eller när det nu var?

Det ska bli spännande och se. Det ska också bli intressant att höra hur dina kriterier för bedömning ser ut.

Som sagt, vi ser fram emot de 10 viktigaste matcherna.

Anonym sa...

Ja, vi har väntat länge nu :-)

/Mikael

Björn W sa...

hellge: Kriterierna ligger ju i post #74 och de diskvalificerar ju indirekt matcher från den pågående säsongen, då det inte går att avgöra "vilket arv och vilka förändrade förutsättningar matchen och dess utgång lämnat för föreningens framtida verksamhet."

Vi kan ju fortfarande åka ur. :-)

hellge sa...

Fast man kan ju spekulera lite :)

Anonym sa...

"Det jag kommer att bjuda på, med ungefär ett nytt inlägg varannan vecka under grundseriesäsongen"

Jojo, här lovas det grejer :)

Björn W sa...

Anonym: Ta det som ett kvitto på att bloggen kommer att fortsätta vara gratis. ;-)