tisdag 24 november 2009

80. Foppa gör andra bättre...

På hockey 24 kan man läsa en hyllningstext om Peter Forsberg från ”Oakvalley”, dvs Mathias Ekdahl, bl a känd från MODO Hockeys forum. Jag vill komplettera med en speciell egenskap, som ibland glöms bort, som jag anser att #21 har.

Hockey 24

En bra text där det mesta finns med och som jag gärna skriver under på. Det finns dock en egenskap hos #21 som jag vill komplettera med, kanske den viktigaste av dem alla.

Det är en förmåga som nästan får en religiös innebörd, en förmåga som få människor är utrustade med och som hyllas i alla kulturer världen över.

Det är Foppas förmåga att få andra att höja sig, att bli bättre än vad de egentligen är. Man kan se det på de flesta spelare han lirat med, från Hägga till Weinis, Tanguay, Hejduk, Claude Lemieux, Gagne osv. Det går säkert fylla på listan ytterligare. Alla höjer sig och blir bättre i hans sällskap.

Jag antar att denna kanske omedvetna men oerhört sympatiska och osjälviska egenskap har bidragit till att göra honom så ofantligt populär, speciellt här i Schweden där osjälviskhet premieras extra högt.

Tänk själv, vem skulle inte själv vilja ha en arbetskamrat som hela tiden får sina polare att bli bättre, må bättre, tjäna mer pengar än de skulle göra annars, en jobbarpolare som ständigt får de övriga att prestera på toppen av sin kapacitet. Och säg den arbetsgivare som inte till varje pris vill ha en sådan anställd.
Det är säkert ingen slump att ett 10-tal NHL-klubbar ställde sig i kö för att få pröjsa 50 miljoner för hans egenskaper, trots att ingen visste att om han skulle hålla ihop rent fysiskt.

Vidare håller jag också med Ekdahl när han skriver om att det har dykt upp en massa ”små” skribenter på internet. Det är tragiskt att läsa skribenter så nerskitad och förblindad av obehaglig jantelag att de inte kan hålla sig från att dissa denna hockeys konstnär. Som tur är de flesta av oss läsare utrustad med hjärna och ett visst mått av intellekt och kan se att det i första hand handlar om dessa skribenters oförmåga och brister.

Ikväll är det match mot ett LHC i toppform, nu sätts vi på verkligt prov, klarar vi ekluten och på lördag spelar Macke och Susse, åtminstone tror jag det.

Vi hoppas att fotdjäveln håller…

1 kommentar:

Anonym sa...

mycket intiresno, tack