söndag 12 april 2009

60. Korruption i ledningen?

Hade Jerry Häggström jobbat inom kommun, landsting eller stat hade han varit misstänkt för brott, nämligen brott mot meddelandefriheten. Nu får vi istället nöja oss med att anklaga honom för vänskapskorruption. I privata organisationer är detta inte ett brott i juridisk mening, däremot är det även i privata organisationer etiskt och moraliskt oförsvarbart samt att det är ett stort samhällsproblem.

Det var i samband med att Jerry försökte gå runt ”lagen om anställning” och anställa sin egen dotter som det också började jagas skvallrande medarbetare. Med hjälp av sin maktställning försökte han premiera och berika sin egen familj på MODO:s bekostnad, så kallad svågerpolitik, nepotism eller vänskapskorruption.


Detta är en form av korruption, svågerpolitik eller om man så vill nepotism. Den moderna internationella definitionen av korruption lyder:

"Korruption är missbruk av makt- eller förtroendeställning för personlig vinning eller till förmån för en annan person eller grupp till vilken man har ett lojalitetsförhållande."

Med andra ord, den internationella definitionen på korruption stämmer väl in på Jerrys förehavanden.

Men historien slutar inte här. När det blev känt att MODO:s VD försökte berika sin egen familj på MODO:s bekostnad reagerade flera av de anställda och kontaktade en journalist vid Allehanda media för att skriva om oegentligheterna. (Detta var innan MODO Hockeys ordförande och Allehanda medias VD var en och samma person). Artikeln blev publicerad och korruptionen blev avslöjad.

Inte heller nu var det slut på historien, under lång tid jagades ”läckan” och man försökte få tag i personen som hade läckt uppgifterna till tidningen. Förutom själva korruptionen är det just sådana handlingar som gör en organisation dysfunktionell. tMen sedan Allehanda medias VD Anders Källström blev ordförande i MODO Hockey är alla läckor stoppade.

Polarna från Örnsköldsviks Rotary-klubb - Källström och Häggström har på så sätt mutat in hela MODO Hockey och kan då hålla varandra om ryggen. Detta är precis vad korruption handlar om - man berikar sig själv, sina närmaste och sina vänner på andras bekostnad, en ytterst egoistisk handling med andra ord.


Enligt uppgifter som har kommit till bloggen Alfredhemskt ska det vara så många som 20 st av de anställda vid sidan av hockeyspelarna som vill ha bort VD Jerry Häggström och ordförande Anders Källström. Självklart är det så att dessa 20 personer inte kan ställa sig upp och proklamera VD:s och ordförandes korruption och avgång, det är förståligt om dessa är rädda om sina jobb i dessa kristider.

Förr, innan Källströms tid kunde anställda inom MODO som var med om missförhållande läcka information till tidningen. Denna väg är nu stängd i och med att Källström är VD på blaskan.

Som jag var inne på inledningsvis omfattas inte privatanställda av meddelandefrihet. Meddelandefrihet innebär för offentliganställda att personer har möjlighet att uttala sig om verksamhet de tycker är felaktig utan rädsla för repressalier. Denna möjlighet är viktig för att kunna stoppa tveksam verksamhet, korruption och andra missförhållanden i ett tidigt stadium.

Det ska alltså vara svårt för en tveksam verksamhet att fortlöpa i det fördolda utan möjlighet att någon uppmärksammar problemet. För offentliganställda är det alltså brottsligt att som Jerry försöka förhindra att missegentligheter kommer fram till press.

Meddelarskyddet tillhör yttrandefriheten, en av våra fyra grundlagar. Jag tror inte det är någon som förnekar deras betydelse för en fungerande demokrati. Men erkänn att det är en smula märkligt att just tidningsmannen Källström är med om att och nagga denna grundläggande princip i kanten.

Nepotism, vänskapskorruption eller svågerpolitik är alltså samma saker fast med olika namn, det är inte alls svårt att hitta exempel som liknar det som man hittar i MODO, Anders och Jerry är inte ensamma, hela nätet är fullt av svågrar. Det verkar heller inte finnas någon avgörande skillnad mellan höger och vänster i politiken vad gäller korruption. Här är några exempel på länkar:

http://www.bgf.nu/nomenklaturan/iba.html

http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/ListPage____35799.aspx

https://di.se/Nyheter/?page=/Artiklar/Boss_Media_anklagas_for_vanskapskorruption.aspx%3FArticleID%3D2005%255C12%255C29%255C170276%26words%3D%26SectionID%3DEttan%26menusection%3DStartsidan%3BHuvudnyheter

http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=28-AV_ID=889668,00.html

Fotnot: Ordet "svågerpolitk" anses härstamma från när Spaniens diktator Franco tillsatte sin svåger i en betydelsefull position vilket gav upphov till spanskans cuñadismo = svågerpolitik eller ordagrant - svågerism

5 kommentarer:

Anonym sa...

Går inte detta då tvärsemot Källströms påstående att hans roll med dubbla stolar inte skulle ha någon inverkan på ortstidningens tyckande och tänkande om klubben.

Eller så är det något i stil med "Alla är fullt kapabla att säga precis vad de vill, huvudsaken att de säger det vi sagt åt de att säga".

/Paddan

Anonym sa...

Jag håller med. Det är väl bara Källström och ÖA som inte ser att det är åt h-vete med dubbla tjänster

Anonym sa...

man får hoppas att det väljs en ny styrelse på årsmötet så att de kan plocka bort jerry om nu t o m de på kansliet vill ha bort jerry och källström.

finns det bara ÖA som kan skriva om svågerpolitiken då. vad fan gör tidningen 7, mittnytt och lokalradion.

hur blir man jornalist nu för tiden, får man lisensen med fingpaketet?

Anonym sa...

Fan vad bra denna blogg är!

Anonym sa...

Vilken skönt slut det blev på den höär affären. jerry fick sparken och ecke.