måndag 30 mars 2009

58. Ge oss tillbaka tacklingarna

Inom ungdomshockeyn i Ångermanland är det inte tillåtet att tacklas. Jag undrar varför? Har man på ett föräldramöte låtit mammor och pappor utan hockeykunskap bestämma? Är man rädd att spelare ska skada sig – att vissa har så dåligt omdöme att de tacklar fult och vårdslöst?

Det är inte förrän spelarna fyller 12 år som tacklingar är tillåtet. Detta speglar av sig på vår hockey, från den minsta knatte till Per Svartvadet och det blir allt tydligare att det är ett problem. MODO kan inte tackla. Det har till och med gått så långt att man måste köpa spelare som kan tacklas.


Som alla ungdomstränare vet blir det allt viktigare att börja i tid med skridskoåkning, missar man två år och börjar när man är åtta år blir man allt oftare hopplöst efter. Jag anser att samma sak gäller tacklingar. Lär barnen från första början att ishockey är en sport med närkamper. Tacklingar är en naturlig del av sporten.

Vi fostrar tekniskt mycket kompetenta spelare, spelare som skjuter, dribblar, passar och åker skridskor med kvalité. Men, vi fostrar också spelare som inte kan tackla eller som inte kan ta emot tacklingar.

Jag menar att när man är 12 år är det för sent att lära sig tacklas. Man har inte lärt sig att tacklingar är en del av spelet och därför blir tacklingarna en slags påklistrad extraföreteelse, ofta rätt farliga dessutom därför spelarna helt enkelt inte är vana. Man är mycket sämre än andra på att använda kroppen eftersom det aldrig har varit en naturlig del.

Vi bör lära barnen och ungdomarna hur man tacklas och varför. Vi måste också lära dem att tacklas man farligt med avsikt att skada har man inget på en is att göra. Man tacklar framförallt för att vinna puck men också för att skapa energi och för att få momentum. De är och bör förbli en naturlig del av denna fantastiska sport.

Går man in och tittar i regelboken som finns för Ångermanlands ishockeyförbund får man veta följande:

”Ungdomsishockey för kategorin U11 och yngre är kroppstackling inte tillåten. En spelare som gör en direkt kroppstackling skall, efter domarens omdöme, ådömas:- Mindre straffet (2)
eller
- Större straffet + automatiskt Game Misconduct penalty (5+GM)”

http://www.aidk.nu/rb_view_rule.asp?id=119

Game Misconduct för en vanlig tackling, ni hör ju hur galet det låter. Jag tycker detta speglar av sig i hela distriktet. Vi spelar en energifattig hockey, bra skridskoåkning, pass och skott mm. Men det saknas något, det saknas den energi som uppstår i själva tacklingsmomentet, där både publik och medspelare känner hur adrenalinet börjar pumpa.

Om inte annat vore det underbart om MODO fostrade högenergispelare som både kan ge och ta emot tacklingar utan att börja käfta eller bråka. Jag menar att eftersom MODO har så bristfällig scouting vore det enkelt och bra om dessa spelare kom underifrån, från våra egna led eller vårt eget distrikt.


Jag har faktiskt svårt att komma på när vi senast fostrade en sådan spelare. Har vi huvudtaget haft någon sådan spelare? Hasse kanske för en massa år sedan, men förutom honom? Nej, ni får hjälpa mig att komma på någon. De finns inte och det är absolut ingen slump.

Därför, MODO är den enskilt största aktören i distriktet Ångermanland, man har alltså makt att påverka som inga andra har. Därför hoppas jag att MODO försöker påverka så att tacklingar återigen blir en naturlig del av ishockeyn.

3 kommentarer:

Paddan sa...

Menar du inte "det har till och med gått så långt att man måste KÖPA spelare som INTE kan tacklas"

hellge sa...

haha, jo kanske. Det där med taskiga värvningar finns att läsa i andra poster.

Själv önskar jag att man kunde lära barn och ungdomar att tacklas från första börja. Visst är det roligt att trampa runt en back och hänga den i krysset. Men det är minst lika kul att vinna en närkamp i sarghörnan genom en bra tackling och komma först ut med pucken och sedan hänga den i krysset.

Vi är alla olika och som det är nu premieras forwards som kan åka slalom runt backarna mycket mer än en back som med kroppen kan stoppa denne forward.

Man tränar inte aktivt på det förrän man är 11-12 år. Det är på tok för sent.

.mh sa...

Jag får nog påstå att man inte ens tränar aktivt på att tackla eller använda kroppen för att stoppa en spelare ens i den åldern eller än värre längre upp mot/i Elitserien.

Åtminstone inte i Modo Hockey, ja i alla fall inte enligt min personliga erfarenhet.

Dom spelare som är fysiska är det på eget initiativ i alltför stor utsträckning.

Bra artikel.
/Örnsköldsvik.net