tisdag 21 februari 2017

119. Ett avtal för mycket?

De senaste dagarna har diverse medier gått ut hårt med en bild om att C Mores nya avtal med SHL skulle skapa någon form av oövervinnerlig barriär mellan SHL och Hockeyallsvenskan, något jag är en aning tveksam till. Om man sväljer tidningarnas uppgifter med hull och hår skulle det handla om en nettoökning på mellan 13 och 18 Mkr/lag och säsong, kopplat till mer pengar från C Mores nya tv-avtal. Ökningen innebär i en verklighet med minst 30 spelare/lag och säsong en genomsnittlig ökning av möjlig bruttokostnad per spelare på cirka 430 000 till 600 000/år. Delar man detta på 12 månader är vi nere på 36 000-50 000 kr extra/månad, dra ifrån arbetsgivaravgifter sjunker siffran till 25 000 - 35 000 kr/månad. Beskatta slutligen detta med den cirka 55%-iga svenska skatt som höginkomsttagare har så återstår cirka 11 000 - 16 000 kr netto/månad.

Nu ska man givetvis sätta detta i perspektiv. De allsvenska lagen kan inte hitta motsvarande intäkter för att på något sätt vara med och konkurrera om en enskild spelare ett SHL-lag är intresserat av. Å andra sidan kommer en sådan här beskedlig snittökning inte vara nog för att åstadkomma någon ström av svenskar eller andra nationaliteter från de ryska och schweiziska ligorna - det omöjliggör svensk skattepolitik på ett effektivt sätt.

Troligen kommer inte pengarna att fördelas jämnt över hela linjen med spelare och är historiskt agerande bland sportchefer något att gå på blir min gissning att man istället kommer att bränna proportionerligt mer pengar på att få hem gamla publikfavoriter som spelat ett tag utomlands och kan tänka sig att komma hem någon säsong tidigare om den gamla svenska klubben kan erbjuda ytterligare någon miljon netto, efter att sociala avgifter och skatt har betalats.

Är den samlade verkligheten något som gör det omöjligt att ta sig upp från Hockeyallsvenskan till SHL? Knappast, även om det såklart inte blir enklare. Ett lag som har ett bra publiksnitt, bra stöd från sitt lokala näringsliv och dessutom får till ett kommunalt ägande av sin hall (som topplagen i SHL har, men MoDo saknar) har dessutom en konkurrensfördel ytterligare att sätta in. Är lösningen i nivå med Skellefteås  subvention skulle det handla om en kostnadsreduktion som är i nivå med tillskottet från det nya tv-avtalet.

Det finns dock några andra aspekter med tv-avtalet som inte diskuterats så hårt, vad jag kan se. För det första är C More ett långt ifrån lönsamt bolag i en koncern som totalt sett var lönsam år 2016. Rörelseförlusterna för C More Entertainment AB har varit över 1,9 Miljarder kronor de 5 senaste räkenskapsåren och bolaget har enbart räddats genom massiva koncernbidrag av ägaren Bonnier. Kundbasen har fördubblats, under 2016 genomfördes prishöjningar på de olika paketen, men detta räcker ändå inte för att undvika ett negativt resultat på över 300 Mkr. I denna miljö går man alltså in i ett nytt avtal som rimligen driver upp bolagets kostnader med ytterligare nästan en kvarts miljard kronor/år (16 Mkr ökning/år * 14 lag).

Om inte C More har identifierat någon ny, stor målgrupp för direktsänd SHL-hockey kommer oundvikligen nya stora prishöjningar på bolagets paket. I dagsläget är priset för sportpaketet 399:-/månad. Var går smärtgränsen där man börjar tappa abonnenter?

Nu tror jag inte att Bonnier någonsin skulle låta C More gå i okontrollerad konkurs, så situationen där klubbarna helt plötsligt skulle stå utan en stor del av sina gemensamma inkomster är givetvis inte realistisk. Frågan som jag ser det är snarare vad en prisnivå på cirka 600-800 kr/månad gör för det totala abonnentantalet och intresset för sporten i Sverige i stort? Är Sverige verkligen en tillräckligt stor marknad för att svälja detta avtal och är sporten ishockey på en sådan frammarsch intressemässigt i de växande storstadsregionerna och universitetsorterna att det finns någon potentiell tillväxt kvar?

Inga kommentarer: