fredag 24 oktober 2008

49. Var på hockey igår...

Jag tröttnade på matchen i går och gick när det fortfarande var 5-6 minuter kvar. Traskande bort mot trapphuset vrålade publiken till och jag tittade in i en av ingångarna. När Modo med tre minuter kvar tog ut Krizan satte jag mig ned på närmaste stol för att kolla de sista minuterna.

Snett bakom mig satt Ecke med armbågarna på knäna framåtlutad och huvudet instoppat i handflatorna samtidigt som han masserade sina tinningar med tummarna. Han tittade upp med trött, nästan nyvaken uppsyn och rufsig kalufs när publiken skrek till, men fortsatte strax sin procedur i takt med ineffektiviteten.

Han såg trött och missnöjd ut, nästan som en amerikansk finansaktör…

Det är lätt att vara efterklok, men jag tycker att Ecke/MODO har gjort några halvfeta missbedömningar. Hade man tidigt satsat 3 extra miljoner på att köpa en Laine istället för Toukko och låt säga en Widing istället för Snellman hade man fått ett mer slagkraftigt lag och skapat mer sug. Vi har ju pengar. Den enda spelare som vi har värvat de tre senaste åren som verkligen har varit spets är vår lille gutt. Han är o andra sidan helt fantastisk, men detta är nog mer flax än kunskap.

Vi är bäst i världen på att producera hockeyspelare, men vi tillhör samtidigt ett av de sämre lagen i serien på att värva. Det verkar som att Skellefteå har tagit över tronen från Tikarna att med små medel värva rätt spelare.

Tänk om vi kunde kombinera talangfabrik med bra värvningar…

________________________

Matchen i går mot Linköping hade tre olika karaktärer, den ena var ett, som jag kan se det lysande spel i de två första perioderna, speciellt den första var bra. Vi skulle ha släckt matchen då. Vår förstafemma är förmodligen seriens bästa och jag gillar lite extra att den hockeymässigt fulsnygge Chef Skröder kommit igång. Salle ser också ut att ge ny energi med sin höga frekvens och när Yetin kommer in blir det säkert många jobbiga sidledsförflyttningar för motståndarkeeprarna. Backlund är härmed varnad, den strame som aldrig vinkar.

Sen har vi domartabben som leder till 3-3. Jag kan stå ut med den tabben, domaren var säkert skymd, men speciellt kan jag stå ut med tabben eftersom LHC gjorde ytterligare två mål och vi förlorar alltså inte på grund av domaren.

Sen har vi sättet vi släpper in de sista målen. Framförallt är jag sur på Wargs agerande vid 3-5. Hur fan kan LHC-forwarden få gå runt Wargen där? Jag tycker det är bedrövligt och junioraktigt – pojkaktigt t o m. Därefter belönas Warg med att spela de sista 2-3 minuterna. Han borde sitta längst ut på bänken och sona sitt mesiga ingripande, längst ut på bänken.

________________________

5 500 betalande!? Det är nästan Timrånivå på den publiksiffran. Jag tror inte ens en comebackande 21:a kan rädda våra taskiga siffror nu. Twinsen kommer om 2,5 år. Då blir det lapp på luckan igen. Medan vi väntar måste vi inventera orsak och verkan.
Ett oroväckande tecken är att Jerry i ÖA uttalade sig om orsakerna till ”publikkrisen”. Uttalandet bestod mest av gissningar och klyschors såsom webben och TV-sändningar. Vi hade precis lika många TV-sändningar ifjol och jag tvivlar på att webbradion helt plötsligt fått tusentals ny lyssnare. Visst kan det vara så att folk vill sitta i soffan och kolla TV eller lyssna på Webbradion, men Jerry kan inte veta vilka orsakerna är att 1500 personer helt plötsligt stannar hemma. Inte heller funkar det så bra att skylla på finanskrisen eftersom den inte har påverkat köp av säsongskort.

Den verkliga anledningen hittar vi nog förra året med bristande inställning. Jag efterlyser självkritik. Vi har under ett år saknat marknadschef, kan det ha spelat in? Framförallt menar jag att man måste vetenskapligt undersöka vad den uteblivna publiken beror på. Det duger inte att gissa. Man kanske får föreslå att man använder sig av publikregistret från fjolåret och genomför dels enkätundersökningar och kompletterar dessa med intervjuer.

Därefter kan man skapa en åtgärdslista baserad på fakta. Att åtgärda problemen utan att veta orsak blir bara ett klater...

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag antar att det är fler och fler som börjat hålla på Timrå alt. Skellefteå, därav den låga siffran...