lördag 13 september 2008

46. Russkijnomi

"Var och en som ser med begärelse på en annans hustru, han har redan begått äktenskapsbrott med henne i sitt hjärta." (Matteus 5:27. 28)


Ok, låt mig slå fast några saker först och främst innan jag påbörjar det här första (men säkert långt ifrån sista) inlägget om KHLs roll gentemot Elitserien och i förlängningen då även MoDos handlingsutrymme.

1) Jag tycker att Elitserien är en av världens mest lyckade professionella idrottsligor, i relation till befolkningsunderlaget och sportens status i världen som helhet.

2) Jag tycker att MoDos utveckling från en kvartersklubb till medelstort företag med 120 mkr (+) i omsättning på 50 år och en talangutveckling med drösvis av världens bästa spelare under de senaste 30 åren är enorm och kan vara ett föredöme för vem som helst med en idé, stor som liten, affärsmässig eller ideell, i en liten norrländsk kuststad - 55 mil från Stockholm och 183 mil från Bryssel.

3) Båda de ovanstående punkterna har blivit verklighet trots att vi haft ideologiska hämskor, i den svenska idrottsrörelsen och samhället i övrigt, som säkerligen lagt band på och hindrat utvecklingen i viss mån.

Nej, det är då inte riktat som någon diss mot vare sig Elitserien eller MoDo som jag skriver den här bloggposten, det som triggar mig har istället varit den krönika som Hasse Andersson skrivit på officiella hemsidan, i mångt och mycket inspirerad av en av Magnus Nyströms artiklar från dennes rysslandsresa för någon vecka sedan. Andersson har tidigare, i bl.a. MoDo-TV, setts ha en något oklar uppfattning om vilka konsekvenser KHLs satsning kan komma att få för Elitserien som liga och MoDo som elitlag i en arena för 250 miljoner kronor, men i den här krönikan tar han sats med utgångspunkt utifrån hela sin 45-åriga karriär som hockeyjournalist (ser det ut som, i alla fall) och dömer ut dels den ryska ligan som ett hot mot sakernas nuvarande tillstånd och dessutom vill han se ett starkt norrländskt samarbete mot bl.a. Färjestads och Frölundas intresse för en nordisk liga.

Jag vill, som medlem nummer 236479:

*Anmäla en avvikande åsikt till Anderssons krönika.

*Skriva att jag är lite rädd för att den här typen av kategoriska åsikter skulle ha en plats i MoDos styrelserum just nu.

*Samt ordbajsa en hel del om Ryssland i största allmänhet och varför just den här artikeln av Nyström inte träffade särskilt många poäng.

Med det sagt så ska man också ha i åtanke att Magnus Nyström inte hade den nattsvarta synen som han fick av att se Spartak Moskva - Atlant Mytistji (svensk transkribering) inför 3 000 åskådare under hela sin rysslandsresa. Han skrev faktiskt dessutom en artikel som insiktsfullt förklarar de drivkrafter som har tagit KHL till den plats ligan har just idag, september 2008. Han verkade dessutom vara lätt tagen av upplevelsen med "10 000 vrålande hemmasupporters" i Kazan som fick se sin alldeles egne Alexej Morozov stjäla showen från Avangard Omsks Jaromir Jagr.

Men för att börja med det som tycks vara ett stort problem för både Andersson och Nyström i just den artikeln, nämligen att ingen av klubbarna är någon större kassako i dagsläget. Andersson utvecklar det dessutom till att ingen av klubbarna skulle visa på en redovisningsmässig vinst, vilket jag inte har någon möjlighet att kontrollera just nu.

Svar: Nej, precis. KHL i september 2008 är en produkt av att en stor mängd ryska företagsledare vill ösa pengar över den här ligan. Jaromir Jagr, Alexej Morozov, Tony Mårtensson, Alexej Zjitnik, Alexej Jasjin, Johan Åkerman, Mattias Weinhandl med många flera spelar idag i ryska ligan för att de här företagsledarna vill det, uppbackade av en politisk vilja från Kreml.

Hur man kan undgå att se en liga som lägger sig till med den här typen av spelare endast med de här 2 maktmedlen, under i stort sett en enda sommar, som ett hot får jag inte ihop.

Lägger man sedan till aspekten att en rysk medelklass som kan och vill konsumera upplevelser på sin fritid i västeuropeisk eller amerikansk mening aldrig har existerat under någon tidpunkt i historien tidigare får man dessutom svaret till de låga publiksiffrorna i vissa arenor (märk väl publiksiffran i Kazan), men man borde också bli mycket rädd som företrädare för åsikten att MoDo borde sticka huvudet i sanden och hoppas på det bästa. Fortsätter den ryska medelklassen att växa och höja sina löner kommer vi inte bara att se busslaster med ryssar i Köpenhamn och Stockholm - vi kommer att se dem i Höga Kusten på somrarna och vi kommer att se dem på både fotbolls-, ishockey-, och bandyarenor. Ser vi dem i tiotusental på hockeyarenor så är KHL inte heller ett hot mot Elitserien i första hand, utan då är den ett hot mot NHL och vi kan få se en helt annan balans i hockeyvärlden. Inträffar detta tror jag inte ens att en nordisk hockeyliga är meningsfull att diskutera.

I det scenariot handlar det inte om vad Håkan Loob eller Mats Ahdrian vill göra, utan då handlar det om att böna och be för att få en expansionsplats i KHL som något slags hockeykulturellt alibi för ligan. Såsom ett nytt lag i NHL för Québec eller Hamilton skulle kunna innebära för den ligan.

Å andra sidan har Ryssland en historia. En historia som har innehållit enormt mycket paranoia gentemot "väst" och en hel del klumpiga utrikespolitiska idéer. En historia som skrämt bort tusentals miljarder i utländskt kapital genom århundradena som hade kunnat ge deras invånare ett bättre liv å ena sidan och å andra sidan en värld där vi kanske inte ens hade haft engelska som naturligt andraspråk i skolan idag i Sverige. Den historian får man aldrig glömma och man får inte heller glömma att det vid makten i Kreml idag sitter människor som faktiskt har en hel del inspiration från de här paranoida idéerna och för bara någon vecka sedan visade att de är beredda att skrämma bort hundratals miljarder kronor i utländskt kapital för att försvara just dem.

Om paranoian vinner i slutändan så kommer Ryssland aldrig att få en medelklass i västerländsk mening, utan den gamla fördelningen med en liten elit som har gigantiska rikedomar och tar korkade beslut samt en enorm underklass som inte har något alls och absolut inte har råd att gå på hockey kommer också att bestå. Då har vi inget annat än Håkan Loob och Mats Ahdrian kvar att oroa oss för, som MoDo-supportrar.

Dessutom tycks Andersson och Nyström ha lite svårt för rollen som oligarkerna spelar i sina klubbar.

Svar: Mycket svårförståeligt, vi har själva en förening där besluten i 78 års tid (1921-1999) i praktiken inte kunde genomföras utan gillande av höga företrädare i Mo och Domsjö Aktiebolag. Vi spelar fortfarande idag, nio år senare, under företagets namn. Likartade roller har hafts av brukspatroner i Sandviken, Lesjöfors och Degerfors med flera. Ingen av dessa företagsledare hade heller någon målsättning att föreningarna som självständiga enheter skulle tjäna mycket pengar. Nej, de skulle vara reklampelare för företagen, skapa en gemenskaps-känsla på bruksorterna och kanske också vara ett samtalsämne på punschverandan när man träffade sina "bröder".

Ni får ursäkta mig Magnus och Hasse, men jag ser ingen större ideologisk eller "godhets"-mässig skillnad mellan Carl Kempe och Viktor Rasjnikov i Magnitogorsk. Viktor Rasjnikov vill bara mer, på en större scen än vad Carl Kempe ville eller hade en aning om att Alfredshem kunde komma att spela på.

Liknande oligarker var också en viktig faktor för all den ryska litteratur, balett, och opera som svepte över Västeuropa under 1800-talet. I rollen som sådana mecenater är det också troligt att många av dagens hockeytokiga oligarker ser sig, vid sidan av Kremls gillande för ligan.

Så det var väl allt för idag, märk väl att delen om en nordisk liga har jag inte behandlat än och jag ser det som en betydligt knivigare fråga än om man ska sticka huvudet i sanden när det gäller KHL. Vare sig Hasse eller Magnus gör det ju heller, den sistnämnde spenderade någon vecka i Ryssland för att enbart skriva om det här medan den förstnämnde skrev en krönika på officiella hemsidan och triggade fram det här svaret som säkert får något tiotal läsare i alla fall.

4 kommentarer:

hellge sa...

Det finns en stor köpstark medelklass i Ryssland idag. Det räcker att man åker till Turkiets solkust för att se hur ryska turister har invaderat och köpt upp vartenda hotell. Ett annat exempel på Ivans ekonomiska muskler är det faktum att de nu har passerat Tyskland i nybilsförsäljning, ett Tyskland som har kallats Europas ekonomiska motor.

Så en sak är rätt säker, Ivan har deg, plenty deg. Om det enbart är olje- och gaspengar vet jag inte. Deg har de i alla fall.

Det verkar också som det finns två tydliga läger. Vi har de som ser att Ivan verkligen har rest sig och vill vara med och leka. Sen har vi också de som likt Hasse och Magnus förnekar vad vi andra ser. Ska vi kalla dem ”jorden-är-platt-gängen”? Jag läste också ett blogginlägg av den annars läsvärde Jante Abrahamson där han lite lättvindligt viftade bort ryssen och KHL:s expansion. Tyvärr hittar jag inte poste just nu.

I övrigt måste jag säga att det var ett intressant inlägg, mycket mer insiktsfullt och med ett mycket bättre problematiserade än de två journalisterna… Fast det förstod jag redan innan jag hade börjat läsa… :)

Anonym sa...

Här skriver Jante Abrahamsson om KHL och olja:

http://www.crosschecking.se/blogg_show_den_ryska_oljan.html?id=650320&showall=true

Många olika kommentarer dessutom

bisterfinnen sa...

Bra inledning och skrap på ytan. Något egentligt problematiserande eller siande hittar jag dock inte, mest torra konstateranden. Visst är det som du säger att de nämnda journalisterna bagatelliserar såväl den ekonomiska som den själsliga kraften hos vår mäktige granne i öst.

Vilka är de potentiella problemen, eller, som jag skulle vilja lägga fram det, möjligheterna. Vad är de olika möjligheternas för- och nackdelar och slutligen, vilket alternativ anser du att vi bör sträva mot. Hur förbereder vi oss, vilka steg är rätt att ta redan nu och vad ska vi avvakta med. Detta är sådant jag önskar läsa i nästa inlägg.

Björn W sa...

Bister: Hey, torra konstateranden utgör väl 80-90% av det jag producerar på Internet? ;-)

Nädå, det var bra konstruktiv kritik du gav, men i fallet med KHL så har vi väl utifrån ett MoDo-perspektiv inte fått något erbjudande att ta ställning till, enligt vad jag har läst i alla fall. Jag har dock en "galen idé" när det gäller KHL som man skulle kunna slänga fram ifall man från MoDo-håll skulle bli ofrivilligt utestängda från deltagande i den nordiska ligan.

Men jag sparar det till inlägget om den nordiska ligan, som jag nog borde kunna producera inom 2 veckor.