måndag 18 september 2006

12. Tjeckien och hormoner i Štan

Den 6 februari 2007 står Örnsköldsvik som värd för sin femte a-landskamp genom tiderna då Tjeckien kommer till Swedbank Arena, allt enligt Nicke Andersson i första numret av THoH Magazine.

Tidigare landskamper har spelats:
23 februari 1965; mot Kanada, seger med 54. Kanada representerades av 1964 års segrare i Allan Cup, Winnipeg Maroons. En ren MoDo-kedja med Kent Lindgren, Henry Svensson och Björn Palmqvist (i några månader till i alla fall) gick in med hög forechecking och Palmqvist fick även göra ett mål. Matchen även känd för att den antagligen är det största åskådarevenemang som genomförts på en dag i Örnsköldsvik. Över 9 900 åskådare säger de oklara uppgifterna.

9 januari 1969; mot Kanada. Denna gång representerades man av ett kombinationslag från de östra provinserna. Seger för Sverige med 53, det sista målet av Håkan Nygren i tom kasse.

14 september 1980; mot Finland. Seger för Sverige med 21 och Per Lundqvist gjorde segermålet. Den första landskampen för dåvarande division 1-målvakten i Timrå, Peter "Pekka" Lindmark.

16 april 1997; mot Finland. Seger med 43.

Det blir intressant att följa utvecklingen i publikintresse för denna match, särskilt med Linköpings "portande" av Tre Kronor i åtanke. Personligen ser jag förvisso inget större nöje i själva fenomenet med landskamper, det är ett ganska konstlat fenomen att jag på något sätt skulle "hålla" på nationalstaten Sveriges hockeyspelare gentemot nationalstaten Tjeckiens bästa hockeyspelare, utan från min sida handlar det mer om ett intresse för att man drar ihop en stor portion av de absolut bästa hockeyspelarna från de europeiska hockeyligorna till en enda match, i MoDos hemmahall. Det kan nog vara värt 300-400 kronor i underhållningsvärde, inklusive transport men exklusive några Zeunerts i plastmugg.

Dessutom vill jag bara notera att ÖAs Per Hägglund verkar göra sin mest inspirerade höst på ÖA-kontoret sedan han fick blodvittring på Jim Brithén under hösten 2002. På kort tid har han gjort 2 starka intervjuer av högt läsvärde, med både Harald Lückner och Erik Holmberg. Däremellan klämde han i med ett helt oväntat utvik för den mytiske forumsprofilen Hellge.

Stämingen på Centralesplanadens sportredaktion verkar vara av ett mycket bättre klimat (om nu Pelles jovialiska skrivande ska tas som ett tecken på det), än vad som kan sägas om det som rådit på Norra Västerbotten, där Sofia Olsson-Olsén bedrivit ett missriktat uppfostringsupptåg mot sina egna läsare, bland annat i samråd med sin (numera avgångna) sportchef. Korståget verkar både ha lett till ett upplagetapp till Västerbottens Folkblad och uppsägningar från sportjournalister innan Olsson-Olsén idag tog konsekvensen och avgick som chefredaktör. Fler aspekter än just NVs hantering av Chad Hinz- och Jonatan Hedström-historierna finns säkert bakom detta beslut, men just tendenserna att vilja måla upp hockeyintresserade som banjospelande bondlurkar i största allmänhet kan inte precis ha stärkt hennes och sportchefens aktier i Schtaan.

På tal om hockey och vikten av att väga in den i PR- och politiksyften, alltså.

Den enda valkommentar som ges i den här bloggen blir för övrigt ett kort konstaterande att Folkpartiet på kommunal nivå i Örnsköldsvik gjort ett än värre val än på riksplanet. Hälften av de 4 mandaten i fullmäktige försvann och man stannade på ynkliga 3,6% efter att ha låtit Jarl Strömbäck härja fritt i sin väderkvarnsjakt under de senaste 4 åren i ÖAs insändarspalter.

En dyrköpt läxa när man istället kunde ha fått svinga bägare och smaska snittar på SBA-invigningen, tillsammans med 54 procents-Elvy, samtidigt som man kunde ha lanserat politiker som faktiskt berättar vad de vill göra för att utveckla kommunen och regionen.


Inga kommentarer: