lördag 16 september 2006

11. "En människa som avsvurit sig alla..."

Av en händelse råkade jag se att Skellefteå på sin omdesignade hemsida har gjort omvärlden björntjänsten att spelarna fått avslöja (i presentationerna) sina respektive senast lästa böcker. Jag vet att jag tidigare sagt i den här bloggen att hockeyspelare inte ska anses vara några föredömen för hur man ska leva sitt liv, och därför tänker jag inte heller försöka göra mig lustig över svar som "Körkortsboken BF", "Jag läser inte" eller kort och gott "-". I övrigt kommer det en jämn smet med svar som "Dan Brown" och "Jan Guillou", ungefär som att alla sanna jocks på 80-talet lyssnade på Dire Straits, Tomas Ledin och i USA kanske Huey Lewis & The News.

Nej, istället nöjer jag mig med att fokusera på det enda svar jag fryser till av. Per-Anton Lundströms: "Doktor Glas av Hjalmar Söderberg". Inte bara är det så att det råkar vara den tredje senast lästa boken för min egen del (inköpt på årets bokrea), utan den i MoDo-forumssammanhang så mobbade Tsschvärålunds-sonen har faktiskt lyckats läsa en bok som säkerligen skulle ha hamnat på en dammig litteraturprofessors utkast till kanon för svensk litteratur.

Kulturellt värre av Per-Anton, man får bara hoppas att hans fortsatta val av läsning inte skickar en våg av dålig självkänsla och otillräcklighet genom elitseriens gemensamma bussresor.

Eller resulterar i oväntade kalsongryck.

(Sedan hade jag en liknelse mellan pastor Gregorius, nödvändigheten av Skellefteå i Elitserien och eventuella tveksamma defensiva insatser från Per-Anton också, men den var ganska usel och föll på mållinjen.)

2 kommentarer:

Paddan sa...

Jag som trodde att hockeyspelare, precis som skönhetsdrottningar, namedroppade Dostojevski som om det vore en självklarhet att alla har läst Brott & Straff mm. Min senaste lästa bok är James Rollins Dan Brown inspirerade bok "Map of Bones" och just nu ligger boken "Magistern" av Frank McCourt och väntar på att bli läst.

Alfred Awful sa...

Nu är jag 200 sidor inne i mitt livs första Norman Mailer-tegelsten. Den om Lee Harvey, räcker nog en hel elitseriesäss med all omkringläsning man har.