torsdag 31 augusti 2006

9. Gamle Svarten och den långa svansen

I somras hamnade jag i en kortare konversation med en övertygad, men inte ideologisk, Piratpartiet-väljare (jo, de finns). Trots att jag rent idémässigt är för en tidsbegränsad upphovsrätt på allt konstnärligt material och patent för nyutvecklade produkter (svårt rent etiskt när det gäller livsnödvändiga mediciner, men ändå nödvändigt för att betala FoU-kostnader) försökte jag ändå inte argumentera emot. Snarare hjälpte jag nog till med att stötta upp hans blivande personliga ideologibygge, med ett resonemang om hur skivbolagen utan motivering la på 30% i pris vid övergången från LPs till CDs i slutet av 80-talet (något som denne mid-80-talist ju inte varit med om). Sedan pressade de upp priset i steg under nittiotalet, från acceptabla 139:- för en nyutgåva till vad är det nu? 179:- kanske? Inflation på närmare 80% för musik i fysisk form, jämfört med KPI som bara stucikt iväg med 30-40% på samma tidsperiod.

I efterhand kan jag tycka att det inte fanns någon anledning att stötta ännu en av dessa representanter för "Generation gratis" med ytterligare argument. Jag har ju minsann lagt ner någonstans mellan 40 000:- och 50 000:- på min egen skivsamling under tonåren/adolescensen, till stor del med egna intjänade pengar, och har därmed rätt till min alldeles egna gubbkeps i dessas ögon samt tycka att de också ska betala. Men efter att ha skumläst igenom de avsnitt av Chris Andersons "The long tail" som finns utlagda som gratis pdf-filer, har jag slutligen släppt all rädsla/motvilja för sockerstinna, nedladdningsrusiga -87or, -88or och allt vad som därefter följer. Det revolutionära i Piratpartiet och dess apostlars propaganda berör ju faktiskt bara den del av mänskligheten som vill ha sin "Bot Anna" och möjligen även sin Gessle gratis. I det läge som jag vill lägga 159:-på den där Nina Simone-DVDn (och sponsra ett skivbolag/annat slags bolag med 145:-) så kommer jag att få göra det när den släpps, en dag innan elitseriepremiären 2006-07. Likaså kommer jag att få göra det om det vore en dag före elitseriepremiären 2026-27, men då kommer jag att få lägga €1-2 för motsvarande filer när jag väl gör det. Den kraftiga prissänkningen som kommer för material långt ute i den långa svansen tar ju död på människors ork att lägga ut filerna gratis.

Risken är väl bara den att till exempel Elitserien i ishockey inte kommer att ses av 6 000 människor/match, säsongen 2026-27, om teorin om den långa svansen skulle stämma. Men det kan ju få bero.

Apropå masskultur så ger Per Svartvadet oss, i en intervju på officiella hemsidan, en aning om vad som tydligen verkar vara hans värsta mardröm, det förflutna:

"Men nu glömmer vi den tiden och börjar om. Nu är det framtiden som gäller. Det jag hoppas är också att journalister, sponsorer och supporters kan göra det. Nicke Johansson och Foppa har genom åren betytt mycket historiskt, men nu är det 2006-07 års trupp som gäller."
Alltså borde rimligen det scenariot, som får Per Svartvadet att ligga sömnlös, vara en hel publik bestående av klagande Alfred Awfuls i gubbkeps. Ständigt sättande alla tillstymmelser till glädjeämnen i ett 70-årigt perspektiv, Stadigt mätande alla prestationer i form av betyget "Ödlingar" för Karol Križan. Allt uppbyggt som en hockeyversion av 1990-talets dästa stämning på Idrottsparken i Norrköping (typ Gavlerinken, hela tiden).

Ja, sov gott!
Inga kommentarer: