måndag 28 augusti 2006

8. Den o-tunna röda ylletröjan

En kvarstående liten oklarhet på Mikael Uhlins utmärkta sajt Hockey Files har hittills varit när Alfredshem egentligen övergav grönt för att spela i övervägande röda hemmatröjor första gången. Stalltipset har hittills varit säsongen 1949-50, och då med dräkten till vänster.

Efter att ha snubblat över en artikel i Örnsköldsviks-Posten från januari 1950 kan nu den uppgiften stärkas, då "de nya helröda tröjorna" omnämns i ett matchreportage efter hemmamatchen mot holmsundslaget Sandviks IK. Den första seriematchen på hemmaplan som Alfredshem använde sig av röda tröjor var alltså denna premiär i Södra Norrländskan, söndagen den 8 januari 1950, även om det verkar ha spelats en träningsmatch mot lokalt motstånd innan denna match.

Matchen var då den första i en tradition med få avbrott som fortsätter än till denna dag, även om synen på tredjefärg har varierat genom årens lopp. De två tydliga avbrotten var hösten 1971, då en blå tröja användes och hösten 2000, då den turkosa bortatröjan användes vid ett antal hemmamatcher.

Värt att notera i övrigt från säsongen 1949-50 var att Carlabel "Kabben" Berglund gjorde sin första av fem säsonger som både ishockeyspelare i föreningens a-lag och föreningens ordförande (!), samt att ytterforwarden Dick Olsson dubblerade med backhoppning för Friska Viljor. En sidosyssla han var så pass skicklig på att han vann DM och blev skickad till en internationell tävling i Faluns blivande VM-backe i Källviken. Olsson överraskade i första hoppet och låg åtta inför andra omgången där han kraschade efter 60 meters luftfärd.

Det får nog anses som tur att Alfredshem samtidigt spelade sin avslutande match för säsongen, nu på bortaplan mot samma Sandvik.

En dräktnotering till: att Umeås första riktiga storlag i hockey faktiskt var Tegs SK, och inte det gröngula poplaget från 1970, har säkert inte undgått någon riktig konnässör av hockeyhistorik i Botnia-regionen, men visste du att laget ursprungligen spelade i grått? De vinröda dräkter som de flesta av oss känner till var alltså ett senare påfund.

So long...för övrigt måste jag bara ge tummen upp till Fast Food Lovers recension av Oatly Havredryck. Ett glas som räcker längre än ett blogginlägg av den här längden, vilket jag nu tänkte dra nytta av.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det där bandet över bröstet, som ser ut att vara i en avvikande färg, skulle det då vara grönfärgat... eller rött om tröjan var grön?

Alfred Awful sa...

Ja, rimligen borde nyansskillnaden tyda på att det är en annan färg än tröjan i övrigt och grönt är väl det mest troliga alternativet. Tyvärr beskrivs tröjan bara i korta ordalag i texten ifråga.